flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Навіть у непрості часи судова система має працювати якнайкраще, аби продемонструвати свою відповідальність перед громадянами, – Валентина Данішевська

30 жовтня 2019, 09:36

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська виступила з вітальним словом на XVII позачерговому з'їзді суддів України, делегати якого, зокрема, мають призначити трьох суддів Конституційного Суду України та обрати двох членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Валентина Данішевська зауважила, що зараз для судової системи настали непрості часи. «Кожного разу, коли трапляються наступи на незалежність судової системи, ми повинні мобілізуватися, солідаризуватися, об'єднатися для того, щоб не допустити приниження судової системи та неврахування думки судової гілки влади представниками інших гілок влади», – наголосила Голова ВС.

Так, зазначила Валентина Данішевська, прийнятий Верховною Радою України, але ще не підписаний ні Головою ВР України, ні Президентом України Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» (законопроєкт № 1008) продемонстрував недружнє ставлення до судової системи.

За словами Валентини Данішевської, органи судової влади надали фахові висновки щодо законопроєкту, детально аналізуючи його положення та пояснюючи, чому він не мав бути прийнятий. Водночас у цьому Законі є і позитивна норма, яка, зокрема, дасть змогу ліквідувати дискримінацію щодо оплати праці суддів першої та другої інстанцій. «Але ми бачимо, що ціна, яку пропонується заплатити за таку норму, – надвисока», – підкреслила Голова ВС.

Вона також звернула увагу на те, що в разі набрання законом чинності, з'їзд суддів втратить повноваження стосовно формування складу ВККС України. «Завдяки цьому повноваженню ми мали змогу пильнувати, аби під час формування згаданого органу були дотримані європейські стандарти і половина його складу формувалась суддями», – зазначила Валентина Данішевська.

Крім того, вона нагадала, що під час судової реформи 2016 року судова влада отримала серйозне підґрунтя для незалежності. Нашим завданням тоді було зробити цю незалежність дійсною. Однак часу для реалізації цих планів було небагато, а зараз, у зв'язку з прийняттям закону, відбувається наступ на суддівську незалежність.

«Ми, Верховний Суд та всі органи судової влади, вступили в жорстку боротьбу за незалежність. На захист європейських цінностей, стандартів щодо суддівської незалежності стали європейські інституції, посли багатьох країн, а також національні професійні організації та юридична спільнота», – сказала Валентина Данішевська.

 

На думку Голови ВС, на захист незалежності судової системи має стати все суспільство, яке повинно розуміти, що незалежність судової гілки влади передусім потрібна не стільки суддям, скільки людям, які шукають правду і справедливість у судах.

Валентина Данішевська зауважила, що на зустрічах з представниками інших гілок влади закликає їх до діалогу, толерантності та демонстрації бажання спільно працювати над вирішенням проблем, які є в країні.

Голова ВС подякувала учасникам з'їзду за їхню важливу роботу в складні часи.

«Навіть у непрості часи судова система має працювати якнайкраще, аби продемонструвати свою відповідальність перед громадянами», – підкреслила Валентина Данішевська.

Наостанок Голова ВС побажала присутнім делегувати до КСУ та ВККС України найкращих кандидатів.