flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ВП ВС Віталій Уркевич провів лекцію для студентів КНУ ім. Т.Шевченка

28 жовтня 2019, 09:53

Суддя Великої Палати Верховного Суду Віталій Уркевич провів лекцію на тему «Процесуальний порядок розгляду справ Великою Палатою Верховного Суду» для студентів юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Насамперед Віталій Уркевич розповів про передумови та перебіг судової реформи, в результаті якої було створено Верховний Суд, а також про структуру суду та статистику розгляду справ.

«З дня початку роботи на розгляд Верховного Суду було передано 77 227 справ, що не були розглянуті вищими спеціалізованими судами та Верховним Судом України. Станом на 1 вересня ВС ухвалив 154 189 рішень і наразі залишок нерозглянутих справ сягає близько 63 тисяч», – повідомив суддя.

Студенти дізналися також про елементи електронного суду, якими користуються судді, повноваження Великої Палати ВС, підстави передачі справ на її розгляд та новітні приписи законодавства, що регламентують її роботу.

Так, 2 жовтня 2019 року Верховна Рада ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підстав передачі справи на розгляд Великої Палати Верховного Суду та щодо строків повернення справи». Відповідно до ч. 6 ст. 303 ГПК України, викладеної в редакції цього Закону, якщо Велика Палата ВС дійде висновку про відсутність підстав для передачі справи на її розгляд або про недоцільність розгляду справи, зокрема через відсутність виключної правової проблеми, наявність висновку щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, викладеного в раніше ухваленому рішенні Великої Палати ВС, або якщо Велика Палата ВС вже висловила правову позицію щодо юрисдикції спору в подібних правовідносинах, справа повертається (передається) відповідній колегії (палаті, об’єднаній палаті) для розгляду, про що постановляється ухвала. Справа, повернута на розгляд колегії (палати, об’єднаної палати), не може бути передана повторно на розгляд Великої Палати.

«Цей Закон набув чинності 19 жовтня, і Велика Палата ВС вже постановила перші ухвали про повернення справ з наведених у ньому підстав», – зазначив Віталій Уркевич. 

Крім того, суддя звернув увагу студентів на те, що задля зручності ознайомлення правничої спільноти та громадськості з актуальними правовими позиціями Верховного Суду на офіційному сайті Суду, на сторінках ВС у соціальних мережах та месенджерах регулярно публікуються огляди та тематичні дайджести судової практики.