flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний Суд публікує черговий огляд практики Європейського суду з прав людини

25 жовтня 2019, 12:31

Тридцять шостий огляд практики Європейського суду з прав людини містить декілька справ проти України:  CASE OF TSATSENKO AND RYABOKON v. UKRAINE, у якій ЄСПЛ констатував порушення ст. 5 (право на свободу та особисту недоторканність) та ст. 6 Конвенції (право на справедливий суд); CASE OF KOPYTETS AND SHTOPKO v. UKRAINE, у якій ЄСПЛ визнав порушення статей 6 та 13 Конвенції (право на ефективний засіб правового захисту), ст. 2 Протоколу № 4 до Конвенції щодо забезпечення права на свободу пересування; CASE OF POLYAKH AND OTHERS v. UKRAINE, у якій ЄСПЛ дійшов висновку про порушення статей 6 та 8 Конвенції (право на повагу до приватного і сімейного життя).

Особливо резонансною є справа CASE OF POLYAKH AND OTHERS v. UKRAINE, що стосувалася звільнення п’яти державних службовців на підставі Закону України «Про очищення влади» від 16 вересня 2014 року, розглянувши яку, ЄСПЛ констатував порушення п. 1 ст. 6 Конвенції (право на справедливий суд) у зв’язку із надмірною тривалістю розгляду справ заявників у національних судах  та ст. 8 Конвенції (право на повагу до приватного і сімейного життя).

Окрім іншого, цікавою для ознайомлення є справа CASE OF LÓPEZ RIBALDA AND OTHERS v. SPAIN, відповідно до обставин якої роботодавець встановив приховане відеоспостереження за працівниками, що в подальшому стало однією з причин їх звільнення. Розглянувши цю справу за процедурою перегляду, Велика Палата ЄСПЛ не встановила порушення ст. 8 Конвенції (право на повагу до приватного і сімейного життя).