flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний Суд публікує тижневий огляд судової практики Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду

22 жовтня 2019, 11:22

Огляд містить ряд актуальних позицій Касаційного кримінального суду, оприлюднених з 19 по 23 серпня 2019 року.

Перш за все в огляді містяться постанова Касаційного кримінального суду з висновком щодо застосування норми права у подібних правовідносинах щодо строку, у межах якого особа може звернутися з вимогою про відшкодування завданої кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням майнової та/або моральної шкоди під час кримінального провадження.

Як завжди огляд містить ряд рішень, присвячених питанням застосування положень Загальної частини КК, зокрема, залишаючи ухвалу апеляційного суду без змін, Верховий Суд зазначив, що за наявності диференційованих строків погашення судимості, строк погашення судимості засудженій необхідно рахувати виключно з урахуванням вимог п. 5 ст. 89 КК, яке покращує становище засудженої особи. Тобто, у даному конкретному випадку – з моменту реального відбуття покарання, а саме сплати штрафу.

Також викладено ряд важливих позицій згідно з якими: наявність у особи непогашених судимостей за аналогічні злочини не є безумовною підставою, яка виключає можливість застосування до засудженого положень ст. 75 КК; типовий бланк додаткової угоди до договору про оренду землі з частково надрукованим текстом та підписаний лише однією за сторін не є офіційним документом згідно з приміткою ст. 358 КК тощо.