flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді ВС взяли участь в обговоренні концепції нової редакції КК України

21 жовтня 2019, 17:21

17−19 жовтня під час Міжнародної наукової конференції «Концептуальні засади нової редакції Кримінального кодексу України», яка відбулася в м. Харкові, судді Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Герман Анісімов, Ольга Булейко, Сергій Фомін і суддя Великої Палати Верховного Суду Наталія Антонюк обмінювалися думками щодо реформи кримінального законодавства з провідними вченими, представниками державних органів влади, правозахисниками, юристами-практиками, іноземними фахівцями.

Представники Робочої групи з питань розвитку кримінального права презентували на цьому заході проєкт Концепції реформування КК України та інших актів законодавства про відповідальність за правопорушення в публічній сфері. Учасники конференції обговорили основні положення цього документа, а також питання щодо необхідності прийняття нової редакції Кримінального кодексу України та щодо його майбутньої структури і змісту.

Під час першої панелі «Соціальна обумовленість модернізації Кримінального кодексу України» йшлося про соціально-політичні зміни, які відбулися в Україні, та їхній вплив на розвиток кримінального законодавства, законодавчі, теоретичні (доктринальні) і правозастосовні підстави модернізації КК України, вплив міжнародно-правових зобов’язань України та правових позицій міжнародних судів на розвиток національного кримінального законодавства, стан чинного українського законодавства про кримінальну відповідальність тощо.

Зокрема, обговорюючи причини, що зумовили необхідність реформування кримінального законодавства, присутні наголосили на тому, що за 18 років чинності КК України його принципові положення були зруйновані несистемними і часто необґрунтованими змінами та доповненнями. При цьому багато положень згаданого Кодексу змінювалися неодноразово, а деякі статті – навіть 8–10 разів.

Наступні панельні дискусії були присвячені таким питанням: структура і зміст Загальної, Особливої частин КК України; поняття, види, особливості законодавчого закріплення кримінальних правопорушень; покарання та інші заходи кримінально-правового характеру.

Судді ВС, зокрема, окреслили велику кількість проблем, які виникають у судах під час застосування ст. 70 (призначення покарання за сукупністю злочинів), ст. 71 (призначення покарання за сукупністю вироків), ст. 75 (звільнення від відбування покарання з випробуванням) КК України, зазначивши, що є необхідність у створенні чітких правил стосовно застосування згаданих статей. Крім того, судді ВС звернули увагу на питання щодо судової дискреції (судового розсуду) у кримінальному судочинстві та наголосили на тому, що до обговорення змін до кримінального законодавства потрібно залучати суддів, адвокатів та представників органів досудового розслідування та інших осіб.

Міжнародну наукову конференцію організували Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, Науково-дослідний інститут вивчення проблем злочинності імені академіка В.В. Сташиса, Національна академія правових наук України, Громадська організація «Всеукраїнська асоціація кримінального права» та Консультативна місія Європейського Союзу в Україні.