flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Професійна спільнота схвалює практику Верховного Суду щодо визнання та виконання рішень міжнародного комерційного арбітражу

15 жовтня 2019, 11:48

Зміни до ЦПК України пришвидшили розгляд відповідних справ і сприяють єдності судової практики. Про це сказали судді Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Ольга Ступак і Сергій Погрібний, які взяли участь у VI Міжнародних арбітражних читаннях пам’яті академіка І. Г. Побірченка. Захід, організований Міжнародним комерційним арбітражним судом при Торгово-промисловій палаті України, відбувався 10–11 жовтня 2019 року.

Ольга Ступак відзначила, що зміни до ЦПК України позитивно впливають на судову практику щодо розгляду заяв про визнання і надання дозволу на виконання рішень міжнародного комерційного арбітражу. Зокрема, за її словами, розгляд таких заяв лише в судах двох інстанцій – апеляційному суді як у суді першої інстанції та у ВС як суді апеляційної інстанції пришвидшує процес отримання сторонами остаточного рішення. Віднесення розгляду цих справ у першій інстанції до юрисдикції Київського апеляційного суду позитивно вплинуло на єдність і сталість судової практики.

«Докорінна зміна процесуального законодавства сприяла тому, що справи про визнання та виконання рішень міжнародного комерційного арбітражу розглядаються швидше, а судова практика є стабільною та зрозумілою», – сказала суддя КЦС ВС.

Сергій Погрібний підтримав таку думку. «Обраний законодавцем підхід у регулюванні зазначених правовідносин – правильний і ефективний. Тому необхідно його зберегти», – зауважив він.

Знаковим суддя вважає посилання доповідачів на цьому заході на рішення КЦС ВС, що мають принципове значення для формування судової практики з розгляду заяв про визнання і надання дозволу на виконання рішень міжнародного комерційного арбітражу.

Також Сергій Погрібний відзначив позитивні відгуки доповідачів про застосування ВС так званого soft law (квазіправові інструменти, які не мають обов’язкової юридичної сили або обов’язкова сила яких «слабша», ніж обов’язкова сила права, яке діє у державі). «Верховний Суд під час формування правових позицій у справах, що стосуються визнання рішень міжнародного комерційного арбітражу, застосовує soft law, як це прийнято у цивілізованому світі», – сказав він.

Розповів суддя і про те, що ВС з урахуванням норм Конвенції про визнання і виконання іноземних арбітражних рішень (Нью-Йоркська конвенція) сприймає та застосовує у практиці принцип «компетенції-компетенції», відповідно до якого комерційний арбітраж самостійно визначає власну компетенцію щодо вирішення того чи іншого спору.

Зазначимо, голова МКАС при ТПП України  Микола Селівон у вітальній промові наголосив, що революційні зміни у процесуальному законодавстві України суттєво вплинули на судову практику, яка істотно покращилася. Він також сказав про Огляд практики Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду у справах щодо надання дозволу на виконання рішень міжнародних комерційних арбітражних судів та їх оспорювання (з ним можна ознайомитися тут).

«Ми вивчили цей огляд, судова практика побудована на прогресивних принципах, новітньому законодавстві, з урахуванням положень Нью-Йоркської конвенції 1958 року. Раніше подібного не було. Якщо така практика піде і далі, це викликатиме загальне схвалення», – зауважив голова МКАС при ТПП.

Також він відзначив прогресивну практику Київського апеляційного суду у відповідних справах і додав, що українські суди добре ставляться до арбітражу. «Якщо хтось говорить, що тільки лондонські суди позитивно ставляться до арбітражу, а українські ні – це не відповідає дійсності та є перекручуванням фактів», – наголосив Микола Селівон.

Доповідачі першої сесії заходу, присвяченої питанню арбітрабельності спорів, також схвально відгукувалися про практику КЦС ВС і наводили приклади. Зокрема, було згадано постанову від 27 червня 2018 року у справі № 519/15/17 (провадження № 61-12619св18, можна ознайомитися тут). У рішенні, зокрема, зазначено, що відповідно до змісту та правової природи правила ч. 2 ст. V Нью-Йоркської конвенції суд, який розглядає відповідне клопотання, зобов’язаний ex officio з’ясувати питання арбітрабельності спору за власною ініціативою, діючи як компетентний орган влади країни і без звернення жодної зі сторін спору.

Зверталася увага й на постанову КЦС ВС від 4 квітня 2019 року у справі № 824/207/2018 (провадження № 61-515ав19, можна ознайомитися тут), якою визнано арбітрабельність спору між іноземною компанією та АТ «Українська залізниця». Суд дійшов висновку, що оскільки предметом укладеного між сторонами договору є надання послуг господарського характеру, то немає підстав вважати, що АТ «Українська залізниця» є виконавцем публічно-владних управлінських функцій на виконання делегованих державою повноважень.