flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Заступник Голови Верховного Суду, голова КГС ВC Богдан Львов виступив з вітальним словом на VI Міжнародних арбітражних читаннях пам'яті академіка І.Г.Побірченка

11 жовтня 2019, 15:19

10–11 жовтня 2019 року у Києві пройшли VI Міжнародні арбітражні читання пам'яті академіка І.Г. Побірченка, традиційно організовані Міжнародним комерційним арбітражним судом при Торгово-промисловій палаті України.

У заході взяли участь судді Верховного Суду, апеляційних і місцевих судів, представники міжнародних організацій, провідні науковці та юристи-практики у галузі зовнішньоекономічної діяльності.

На вибір цьогорічної теми Читань «Ефективний арбітраж: що це таке?» вплинули зміни до законодавства, нові тренди та стандарти арбітрування. Програма заходу складалася з таких сесій: «Наявність юрисдикції – ключ до забезпечення ефективного арбітражу», «Процесуальна ефективність арбітражу» та «Від встановлення об’єктивної істини до змагальності сторін у процесі: доказування як запорука ефективного захисту». У рамках Читань також відбулася І спеціалізована конференція «Ефективна медіація», присвячена обговоренню перспектив застосування медіації у міжнародних комерційних спорах.

З вітальним словом до присутніх звернулися голова МКАС при ТПП України Микола Селівон, голова комітету Верховної Ради України з питань правової політики Ірина Венедіктова, заступник керівника Офісу Президента України Андрій Смирнов, заступник Голови Верховного Суду, голова КГС ВС Богдан Львов (Bogdan Lvov), Президент ТПП України Геннадій Чижиков.

Виступаючи з вітальною промовою, заступник Голови Верховного Суду, голова КГС ВС Богдан Львов наголосив, що суди, як ніхто інший, зацікавлені у розвитку та стимулюванні використання альтернативних способів вирішення спорів, у тому числі й міжнародного арбітражу, що дозволяє сторонам уникнути державних судових процедур, за винятком приведення до виконання та оспорювання рішень арбітражу.

«Вирішення конфлікту шляхом звернення до арбітражу дійсно демонструє позитивні результати як для самих учасників конфлікту, так і загалом для збереження довгострокових господарських зв’язків між суб’єктами підприємницької діяльності. Крім того, застосування такої альтернативної процедури вирішення спорів як звернення до арбітражу дозволяє зменшити витрати сторін спору на судовий процес та сприяє підвищенню доступності правосуддя», - підкреслив очільник КГС ВС.

Водночас він зауважив, що наразі законодавство про міжнародний комерційний арбітраж в Україні не є досконалим, що значно ускладнює застосування арбітражної процедури на практиці та свідчить про необхідність створення правового підґрунтя, яке б враховувало специфіку вирішення зовнішньоекономічних спорів. Тому, на переконання Богдана Львова, цей захід є ще одним вагомим кроком на шляху до вдосконалення арбітражної процедури вирішення конфліктів в Україні як способу альтернативного врегулювання спорів. Він запевнив присутніх у подальшій готовності Верховного Суду до співпраці задля обміну напрацьованим досвідом щодо захисту прав і законних інтересів суб’єктів правовідносин.

Крім того, окрему увагу спікер приділив ще одному альтернативному способу вирішення спорів – медіації. Богдан Львов зазначив, що у державах ЄС медіація широко використовується, зокрема, для врегулювання так званих бізнес-конфліктів, сприяє їх цивілізованому вирішенню на засадах взаємних інтересів і згоди, налагодженню діалогу між сторонами конфлікту та встановленню партнерських відносин. Особливо ефективно медіація зарекомендувала себе у вирішенні корпоративних спорів, спорів у банківській та страховій сферах, спорів, пов’язаних з авторським правом чи інтелектуальною власністю.

Водночас він нагадав, що в Україні на сьогодні процедура позасудової медіації не регламентована на законодавчому рівні, що значно ускладнює її застосування на практиці та свідчить про необхідність створення законодавчого підґрунтя для успішного розвитку медіації як правового і соціального інституту.

Наостанок заступник Голови Верховного Суду, голова КГС ВС Богдан Львов висловив сподівання, що напрацювання, які будуть отримані під час цього обговорення, стануть запорукою не лише для подальшого розвитку міжнародного комерційного арбітражу в Україні, а й для запровадження інституту врегулювання спорів за результатами медіації, що, разом з тим, дасть позитивний сигнал для іноземних інвесторів та бізнесу.