flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Верховного Суду та судді Великої Палати ВС зустрілися з лордом Ньюбергером

10 жовтня 2019, 17:46

Сьогодні, 10 жовтня, у Кловському палаці Голова Верховного Суду Валентина Данішевська та судді Великої Палати Верховного Суду приймали високоповажного гостя – голову Верховного суду Великої Британії у 2012−2017 роках лорда Ньюбергера із Абботсбері.

Валентина Данішевська нагадала, що рівно рік тому вона та судді ВС у рамках візиту до Лондона взяли участь в офіційному відкритті консультаційного Проєкту Міністерства міжнародного розвитку Великої Британії та Міністерства закордонних справ Великої Британії з надання технічної допомоги у створенні та діяльності Вищого суду з питань інтелектуальної власності. Саме тоді Голова ВС запросила лорда Ньюбергера завітати до України та до Верховного Суду.

Валентина Данішевська розповіла гостю про структуру та функції ВС. Крім того, Голова Верховного Суду звернула увагу на те, що повноваження, які виконує ВС Великої Британії, схожі з тими повноваженнями, які в Україні здійснює Велика Палата ВС.

Валентина Данішевська зазначила, що судді ВП ВС мають велике навантаження. А от останні зміни, які парламент вніс до законодавства, зокрема щодо підстав передачі справи на розгляд ВП ВС, як очікується, допоможуть зменшити навантаження на суддів ВП ВС.

Голова Верховного Суду Великої Британії у 2012−2017 роках розповів про структуру судової системи своєї країни, про фільтри допуску справ до судів вищих інстанцій. Зокрема, він зауважив, що до ВС Великої Британії оскаржуються справи, які мають суспільне значення. Крім того, лорд Ньюбергер відповів на запитання суддів ВС.

Учасники заходу також обговорили деякі рекомендації експертів щодо створення Вищого суду з питань інтелектуальної власності; питання, пов’язані з добором суддів, підвищенням довіри до судової влади, визначенням поняття «справи, що мають суспільний інтерес», вирішенням юрисдикційних спорів тощо.

На завершення зустрічі сторони подякували одна одній та висловили сподівання на подальшу співпрацю.