flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді КАС ВС узяли участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Вороновські читання»

07 жовтня 2019, 17:14

«Судовий прецедент – джерело права або приклад правозастосування» – тема Міжнародної науково-практичної конференції «Вороновські читання», яка відбулася 4–5 жовтня 2019 року. Захід, організований  Асоціацією фінансового права України, Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) спільно з Університетом державної фіскальної служби України, Національним юридичним університетом імені Ярослава Мудрого, Національною академією правових наук України, Верховним Судом, проходив в Університеті державної фіскальної служби України в м. Ірпені.

Конференція була присвячена обговоренню актуальних проблем судового розгляду спорів, що виникають у процесі здійснення фінансової діяльності, впливу прийнятих судовими органами актів на порядок реалізації учасниками правових відносин своїх прав, виконання покладених на них обов’язків, а також уніфікації правил здійснення суб’єктами влади своїх повноважень на межі адміністративного та фінансово-правового регулювання.

Під час заходу відбулися ключові дискусії щодо проблем визначення місця судового прецеденту в системі джерел права, якими врегульовано публічні відносини; встановлення наслідків застосування актів судових органів учасниками публічних відносин, характеристики адміністративного акта як кінцевого результату здійснення адміністративної процедури. Зверталася увага на особливості порядку здійснення повноважень владними суб’єктами у публічних правовідносинах на межі адміністративного та фінансово-правового регулювання.

У роботі Конференції взяли участь науковці, представники судових, а також інших органів державної влади України, Німеччини, Казахстану, Киргизії.

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду у заході представили Ян Берназюк, Наталія Коваленко, Ігор Олендер, Євгенія Усенко, Раїса Ханова, В’ячеслав Хохуляк, Наталія Шевцова, Микола Яковенко.

Тему «Формування податкового кредиту з податку на додану вартість при імпорті в Україну на підставі тимчасової митної декларації» висвітлила у виступі суддя КАС ВС, секретар судової палати для розгляду спорів щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів Раїса Ханова.

Мета доповіді полягала в тому, щоб показати формування судової практики відповідно до змін норм Митного кодексу України, таким чином, продемонструвати, яким чином здійснюється тлумачення правових норм, що є наслідком зміни норми права у часі.

Вона звернула увагу, що судам відомі непоодинокі випадки, коли органи доходів і зборів України відмовляють у наданні права на формування податкового кредиту податку на додану вартість (ПДВ) у зв’язку зі сплатою такого податку на підставі тимчасової митної декларації (ТМД), посилаючись на висновки Верховного Суду України та Верховного Суду. Така практика дійсно існувала, але висновувалась на аналізі положень Митного кодексу України 2002 року, за яким тимчасова або неповна декларація не вважалася завершальним документом (її подання не було фактом завершення декларування), а передбачала лише спрощений порядок випуску товарів у вільний обіг. Правовідносини, щодо яких суди здійснювали аналіз, існували у 2011 та 2012 роках до введення в Україні СЕА ПДВ – системи обліку адміністрування ПДВ в Україні в електронному вигляді, яка повноцінно почала функціонувати з 1 липня 2015 року і повністю змінила порядок обліку сплаченого податку на додану вартість та податкового кредиту цього податку, зокрема, при митному оформленні імпорту товарів.

Прийнятим у березні 2012 року Митним кодексом України і ухваленими на його виконання нормативно-правовими актами передбачено нову редакцію норм щодо декларування товарів, які ввозяться на митну територію України, у тому числі змінено визначення «тимчасових декларацій» на «тимчасові митні декларації», тобто прямо вказано, що ТМД є митною декларацією, пояснила Раїса Ханова.

Суддя наголосила, що правова позиція Верховного Суду полягає в тому, що тимчасова митна декларація визнається митною декларацією для цілей митного законодавства і, відповідно, для цілей оподаткування та адміністрування податку на додану вартість.

Відображення податкового кредиту з податку на додану вартість у системі електронного адміністрування ПДВ у зв’язку зі сплатою податкових зобов’язань з ПДВ на підставі тимчасової митної декларації відбувається на дату, коли такі податкові зобов’язання з ПДВ на підставі тимчасової митної декларації були сплачені – до або на день її подання до митного органу для митного оформлення, наголосила Раїса Ханова.