flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді ВС взяли участь в обговоренні питання щодо компенсації за житло, пошкоджене або зруйноване внаслідок збройного конфлікту

03 жовтня 2019, 14:34

Суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Ольга Ступак та суддя Великої Палати ВС Віталій Уркевич взяли участь у круглому столі на тему «Компенсація за житло, пошкоджене або зруйноване внаслідок збройного конфлікту на Сході України: правові, гуманітарні, соціально-економічні та інші аспекти питання». Захід відбувся в рамках ІІІ Харківського міжнародного юридичного форуму.

Насамперед Ольга Ступак звернула увагу на правову позицію, викладену в постанові КЦС ВС від 25 квітня 2018 року у справі № 227/6023/15-ц (№ 61-4694св18). У вказаному рішенні йдеться про те, що, відмовляючи в задоволенні позовних вимог з підстав, передбачених ст. 19 Закону України «Про боротьбу з тероризмом», апеляційний суд не врахував, що ця правова норма не встановлює механізму визначення розміру відшкодування. Натомість такий механізм передбачений Кодексом цивільного захисту України.

Відповідно до ч. 10 ст. 86 цього Кодексу розмір грошової компенсації за зруйновану або пошкоджену квартиру (житловий будинок) визначається за показниками опосередкованої вартості спорудження житла у регіонах України відповідно до місцезнаходження такого майна.

Будь-якого іншого порядку визначення розміру відшкодування за пошкоджену квартиру внаслідок такої надзвичайної ситуації, як терористичний акт, немає.

За словами Ольги Ступак, на розгляді КЦС ВС перебувало 25 справ щодо відшкодування шкоди, завданої майну терористичним актом. З них станом на вересень 2019 року розглянуто три справи.

Ще одну справу було передано на розгляд Великої Палати Верховного Суду. Посилаючись на наявність у справі виключної правової проблеми, колегія суддів КЦС ВС вказала на необхідність визначення правової підстави, порядку та суб’єкта відшкодування шкоди, заподіяної терористичним актом. Рішення у цій справі (№ 265/6582/16-ц) ВП ВС ухвалила 4 вересня 2019 року.

Виступ Віталія Уркевича був присвячений проблемним питанням розмежування юрисдикцій національних судів у спорах, пов’язаних з руйнуванням чи пошкодженням житла на Сході України. Також суддя звернув увагу на правову основу відшкодування шкоди у зазначеній категорії справ та проаналізував Порядок надання та визначення розміру грошової допомоги або компенсації постраждалим від надзвичайних ситуацій, які залишилися на попередньому місці проживання, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 18 грудня 2013 року № 947 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 10 липня 2019 року № 623), який регламентує адміністративний механізм компенсації за пошкоджене житло.

«Положення цього Порядку орієнтують нас на те, що справи відповідної категорії, які надходитимуть до судів, будуть розглядатися саме в порядку адміністративного судочинства. Зважаючи на те, що в Україні запроваджено адміністративний порядок компенсації, особа може оскаржувати відповідні дії органів місцевого самоврядування, і такі скарги можна подавати не лише на рішення про відмову в наданні компенсації, а й при порушенні строків розгляду звернення та надання виплат. Доки особа не отримає виплату і, відповідно, не набуде права власності на грошові кошти, цивільного спору щодо майнових прав не існує», – наголосив суддя.