flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Громадяни в Україні повинні мати судовий захист за такими ж стандартами, як громадяни інших розвинутих європейських країн

30 вересня 2019, 18:51

Про це сказав голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович, вітаючи учасників українсько-німецької фахової зустрічі із обговорення актуальних питань здійснення адміністративного судочинства, яка розпочалася сьогодні, 30 вересня 2019 року.

Захід, який триватиме два дні, організований Верховним Судом спільно з Німецьким фондом міжнародного правового співробітництва (IRZ) і Федеральним адміністративним судом.

У фаховій зустрічі беруть участь судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду.

Німецьку делегацію представляли Президент Конституційної судової палати та Вищого адміністративного суду землі Рейнланд-Пфальц Ларс Брокер, суддя Федерального адміністративного суду Мартін Штайнкюлер, Президент Федерального адміністративного суду Клаус Реннерт, Президент Адміністративного суду у м. Майнц Беттіна Фраймунд-Голлер.

Вітаючи учасників зустрічі, голова КАС ВС Михайло Смокович відзначив, що адміністративний процес в Україні більшою мірою імплементований з адмінпроцесу в судах Федеративної Республіки Німеччина. Тому українським суддям цікаво почути думку своїх іноземних колег щодо нововведень, які впроваджуються в адмінсудочинстві в Україні, а також дізнатися про судову практику у ФРН. Такі зустрічі є корисними, адже дають можливість обговорити не лише практичні, а й теоретичні, доктринальні аспекти.

Михайло Смокович поінформував гостей, що на сьогодні у штаті Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду працює 55 суддів. Нині в провадженні КАС ВС перебуває близько 30 тис. справ, лише з 1 січня 2019 року надійшло 26 тис. справ. Загалом у Верховному Суді – 192 судді, а в провадженні – 63 тис. справ. Незважаючи на таке велике навантаження, парламент планує в рамках чергової судової реформи скоротити кількість суддів Верховного Суду до 100. Такий крок, пояснив Михайло Смокович, значно уповільнить розгляд справ. Голова КАС ВС зауважив, що скорочення штатної чисельності суддів стане виправданим лише у тому разі, коли буде максимально розглянутий залишок справ, а також будуть запроваджені більш жорсткі фільтри щодо касаційного перегляду справ.

Директор IRZ Штефан Хюльсхьорстер у вітальному слові згадав, що у 2005 році, коли набрав чинності Кодекс адміністративного судочинства України, мало хто сподівався, що функціонування адміністративних судів буде закріплено в Конституції України. На його переконання, фахові дискусії під час семінарів, круглих столів, зокрема й тематика сьогоднішньої зустрічі, свідчать про те, що українське адміністративне судочинство давно вийшло з «дитячого віку». Штефан Хюльсхьорстер зауважив, що адміністративна юстиція – особлива галузь юстиції, яка забезпечує стабільність в державі. Він висловив впевненість, що адмінсуди в Україні справляються з такими викликами. Нині ніхто не піддаватиме сумніву важливість існування адмін’юстиції в Україні. Він подякував суддям з України і Німеччини за довгу і плідну співпрацю, сповнену довіри.

Президент Федерального адміністративного суду Клаус Реннерт сказав, що з великою зацікавленістю бере участь у зустрічі і сподівається на двосторонній обмін досвідом. Розповідаючи про свою участь у заходах, присвячених 70-річчю створення Ради Європи і 60-річчю діяльності Європейського суду з прав людини, що відбулися у Парижі та Страсбурзі, він зазначив, що дуже вражений масштабами впливу Конвенції з прав людини і основоположних свобод, яка сприяла формуванню спільного духу в судочинстві країн Європи.

Під час заходу судді обговорюватимуть питання щодо: проблем застосування оновленого Кодексу адміністративного судочинства України в частині впровадження рішень Конституційного Суду України у контексті пошуку ефективного механізму захисту прав людини; процесуальних фільтрів при допуску справ для розгляду в касаційному провадженні; забезпечення єдності судової практики в адміністративному судочинстві; практичних аспектів дотримання принципу офіційності в адміністративному судочинстві.

З доповідями виступатимуть секретар судової палати з розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів КАС ВС Раїса Ханова, судді КАС ВС В’ячеслав Хохуляк, Олена Губська, Андрій Рибачук, Володимир Кравчук.