flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Верховного Суду Олена Кібенко взяла участь у міжнародному семінарі щодо захисту екології

27 вересня 2019, 11:19

Суддя Великої Палати Верховного Суду Олена Кібенко взяла участь у роботі міжнародного семінару, присвяченого питанням ухвалення судових рішень у справах із захисту екології «Екологізація Великого шовкового шляху в Новій ері», який проходив 19–20 вересня 2019 року  в Пекіні.

У роботі  семінару взяли участь заступник голови Верховного народного суду КНР Янг Ванмінг,  директор правового відділу Програми ООН з навколишнього середовища Марума Мрема, судді Трибуналу з розгляду екологічних спорів та спорів  природних ресурсів  Верховного народного суду КНР, судді з інших країн, науковці.

Олена Кібенко виступила з доповіддю, присвяченою питанням збереження біологічної різноманітності. У доповіді суддя звернула увагу на низку  рішень, ухвалених українськими судами, у яких судді робили складний вибір між захистом традиційних цінностей, таких як право власності, право на свободу підприємництва,  та захистом екологічних прав людини і захистом тварин. Йдеться про відому справу, розглянуту Великою  Палатою Верховного Суду щодо примусового закриття дельфінаріїв, справи щодо заборони пересувних цирків з тваринами, оскарження включення лося до Червоної книги України та інші справи.

Суддям з інших країн був цікавим досвід створення та функціонування спеціалізованих  екологічних судів в Китаї, а також окремого трибуналу у складі Верховного народного суду КНР, який розглядає виключно екологічні спори.

У рамках семінару також відбувся ознайомчий візит до Верховного народного суду КНР. Суддям представили унікальну систему електронного судочинства та виконання судових рішень, створену в Китаї.

Система поєднує всі суди, всі судові засідання можна побачити онлайн в режимі реального часу (стрім). Система вважається найбільшим у світі депозитарієм судових документів: вона містить 76 млн рішень, які переглянули більш як 33,6 млрд користувачів з більш як 200 країн.

Центр виконання судових рішень містить інформацію про всіх боржників, їх активи (які поділені на 25 категорій), всі виконавчі справи (46 млн). До центру підключені всі реєстри, державні органи,  всі банки та фінансові інститути. В центрі ведеться облік осіб, які не виконують судові рішення, – недоброчесних боржників (їх більше 15 млн), до таких осіб застосовуються значні обмеження фактично в усіх сферах життя, вони можуть бути притягнуті до адміністративної та кримінальної відповідальності. 

Багато нескладних спорів розглядаються онлайн. Середній строк розгляду таких спорів – 41 день, середня тривалість слухання – 36 хвилин. Громадяни та юридичні особи отримують доступ до електронного судочинства переважно через додаток «WeChat» для смартфонів. Всі процедури доступні в зручному форматі, в режимі 24 години на добу.  Вся статистична та аналітична інформація про роботу судової системи є відкритою, вона оновлюється в режимі реального часу кожні 5 хвилин.