flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ВС Сергій Погрібний виступив із доповіддю на науково-практичній конференції у Казахстані

26 вересня 2019, 16:17

Суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду, доктор юридичних наук Сергій Погрібний взяв участь у Міжнародній науково-практичній конференції (в рамках щорічних цивілістичних читань) «Немайнові права», присвяченій 25-річчю Цивільного кодексу Республіки Казахстан, що відбулася 1920 вересня 2019 році у м. Алмати.

На заході з науковими доповідями виступили, зокрема, професор Бременського університету, доктор права Рольф Кніпер, віцепрезидент Національної академії правових наук України – керівник Київського регіонального центру НАПрН України Наталія Кузнєцова, суддя Верховного Суду Республіки Казахстан Ірина Калашнікова, професор кафедри цивільного права Київського національного університету імені Тараса Шевченка Олена Кохановська, співдиректор Інституту Східного права Університету міста Вісмара (Німеччина) Ханс-Йоахім Шрамм, інші науковці з Республіки Казахстан, України, країн Центральної Азії.

Доповідь Сергія Погрібного була присвячена темі «Окремі питання застосування положень Цивільного кодексу України про право на відшкодування моральної шкоди». Він розповів про проблеми, що виникають під час застосування положень ст. 23 і глави 82 «Відшкодування шкоди» ЦК України, проаналізував практику Верховного Суду щодо застосування норм зазначеної глави, а також звернув увагу на необхідність вдосконалення механізму правового регулювання відповідних відносин.

Суддя ВС звернув увагу на проблеми, що виникають при застосуванні ст. 23 «Відшкодування моральної шкоди» та ст. 1168 «Відшкодування моральної шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю фізичної особи» ЦК України. Загалом у доповіді було проаналізовано систему зобов’язань із відшкодування шкоди в цілому та перспективи розвитку цього інституту цивільного права в подальшому.

Доповідь Сергія Погрібного зацікавила учасників конференції, які ставили йому питання і отримали вичерпні відповіді. Можна констатувати, що в рамках плідної дискусії відбувся обмін досвідом між суддями і науковцями з різних країн.