flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Верховного Суду поділилися досвідом із колегами з судів першої інстанції

26 вересня 2019, 09:36

Суддя Касаційного цивільного суду у складі ВС Ольга Ступак і суддя Касаційного кримінального суду у складі ВС Наталія Марчук 20 вересня провели заняття для колег із судів першої інстанції з метою підвищення їхньої кваліфікації, організовані Національною школою суддів України.

Ольга Ступак прочитала лекцію на тему «Застосування цивільного законодавства при розгляді сімейних спорів». Зокрема, вона звернула увагу на процесуальні особливості розгляду цієї категорії справ.

Доповідач зазначила, що відповідно до ч. 4 ст. 274 ЦПК України у порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, крім спорів про стягнення аліментів та поділ майна подружжя. Разом із тим при розгляді спорів про стягнення аліментів треба враховувати, що ст. 182 СК України містить перелік обставин, які враховуються судом при визначенні розміру аліментів. Змінами до законодавства минулого року цей перелік було значно розширено, тож розгляд відповідних справ, які раніше вважалися одними з найпростіших, тепер ускладнився.

Ольга Ступак зауважила, що предметом спорів про поділ майна подружжя може бути велика кількість об’єктів, тому не варто призначати всі такі справи до розгляду у порядку спрощеного позовного провадження. «Якщо із позовної заяви вбачається великий обсяг матеріалів, обставин справи, які потрібно буде досліджувати та встановлювати, треба одразу призначати справу до розгляду в загальному позовному провадженні», – пояснила суддя КЦС ВС.

Вона додала, що у справах про поділ майна подружжя суд повинен вживати заходів для остаточного вирішення спору по суті. Зокрема, недопустимим є поділ неподільних речей, наприклад визначення права власності кожного з подружжя на ½ автомобіля тощо. Адже це не вирішує спір, а лише призводить до більших складностей.

Обговорювалася постанова Великої Палати ВС від 3 квітня 2019 року у справі № 333/60/20/16-ц (провадження № 14-61цс18) про розрахунок пені зі сплати аліментів. Її було прийнято у розвиток постанови ВП ВС від 25 квітня 2018 року у справі № 572/1762/15-ц (провадження № 14-37цс18), і, за словами Ольги Ступак, вона виписана досить ретельно та є дороговказом для суддів.

Особливу увагу було приділено найскладнішій категорії спорів у сфері сімейних правовідносин – справам про визначення місця проживання дитини. Судді проявили обізнаність із позицією ВП ВС у вирішенні таких спорів, а також із рішенням Європейського суду з прав людини у справі «М. С. проти України». Ольга Ступак, зокрема, наголосила, що при вирішенні таких спорів недостатньо лише встановлення майнового стану батьків, а слід виходити з того, котрий із них може забезпечити найкращі умови для зростання і розвитку дитини.  

Також обговорили важливі постанови об’єднаної палати КЦС ВС, зокрема постанову від 20 червня 2019 року у справі № 632/580/17 (провадження № 61-51сво18) про зміну розміру стягнутих аліментів на утримання неповнолітньої дитини. У цьому рішенні Суд дійшов висновку, що зміна законодавцем мінімального розміру аліментів, які підлягають стягненню з платника аліментів на одну дитину, не є підставою для зміни розміру аліментів відповідно до ст. 192 СК України.

Учасники тренінгу звернули увагу і на останні рішення об’єднаної палати КЦС ВС. Так, у постанові від 5 вересня 2019 року у справі № 212/1055/18-ц (провадження № 61-2386сво19) про стягнення аліментів на утримання непрацездатної матері зазначено, що отримання позивачкою пенсії, яка перевищує прожитковий мінімум, встановлений законом для осіб, які втратили працездатність, не є безумовною підставою для відмови у позові, адже повинні враховуватися будь-які обставини, що свідчать про потребу в матеріальній допомозі. А у постанові об’єднаної палати КЦС ВС від 5 вересня 2019 року у справі № 760/4569/18-ц (провадження № 61-45100сво18) надано розширювальне тлумачення переліку видів доходів, що враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя (більш докладно – за посиланням https://supreme.court.gov.ua/supreme/pres-centr/news/783012/).

Наталія Марчук провела заняття на теми «Підготовче провадження та його роль у забезпеченні ефективного і якісного розгляду кримінальної справи» та «Проблемні питання судового розгляду кримінального провадження в суді першої інстанції».

Слухачі розповіли про проблеми, які виникають у них під час проведення підготовчих засідань, та отримали поради доповідача щодо їх вирішення. Зокрема, суддів цікавило, як правильно розглядати скарги учасників процесу та як обирати запобіжний захід на цьому етапі. Учасники також обговорили питання обґрунтованості повернення обвинувального акта під час підготовчого засідання.  

Суддів цікавили і питання, які стосуються проведення судового розгляду, зокрема пов’язані з порядком подання сторонами доказів та їх дослідженням, у тому числі коли йдеться про очевидну недопустимість доказів.  

Наталія Марчук роз’яснила порядок подачі сторонами доказів під час судового розгляду справи та розповіла, на що саме має звернути увагу суд. Зокрема, вона акцентувала увагу на тому, що після подачі доказів стороною обвинувачення суд повинен обов’язково надати можливість стороні захисту висловити свою думку з приводу їх допустимості й належності, а потім вирішити, чи є підстави вважати подані матеріали доказами та чи будуть вони надалі предметом оцінки у нарадчій кімнаті.