flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді ВС презентували курс із написання судових рішень для українських суддів на конференції у Кейптауні

24 вересня 2019, 15:33

Секретар Великої Палати Верховного Суду Всеволод Князєв та суддя Касаційного господарського суду у складі ВС Іван Міщенко беруть участь у Дев’ятій конференції Міжнародної організації судової підготовки (IOJT), яка 22–26 вересня 2019 року проходить у місті Кейптаун (Південно-Африканська Республіка).

Цьогорічна конференція присвячена темі «Судова підготовка: ключ до успішної трансформації судової влади». В рамках сесії «2.1- Інноваційні методи викладання: підготовка судових документів для покращення роботи судів в Україні і міжпрофесійна підготовка у Франції» судді ВС виступили із презентацією на тему «Вирішення освітніх проблем нового суду», що стосувалася реформи судової системи в Україні та охоплювала аспекти розробки курсу з написання судових рішень для українських суддів за зразком Канадської системи.

Прозорість, яку забезпечують зрозумілі, чітко викладені та аргументовані рішення, написані простою мовою, є запорукою довіри суспільства до судової влади та одним із найважливіших пріоритетів держави на сьогодні, зауважили судді ВС. Крім того, такі рішення допоможуть зробити правозастосовну практику передбачуваною.

Судді, які візьмуть участь у курсі, здобудуть навички структурування рішень та виконуватимуть практичні завдання, що полягатимуть у вдосконаленні текстів судових рішень у реальних кримінальних, цивільних, господарських та адміністративних справах.

Розробкою курсу, яка триватиме від 8 місяців до 1 року, опікуються восьмеро суддів Верховного Суду та троє канадських експертів Проекту «Підтримка судової реформи в Україні». Тренерами курсу стануть 6–8 суддів Верховного Суду – представники Великої Палати ВС та чотирьох касаційних судів. Передбачається, що триденне навчання буде проводитися для груп із 20–24 суддів ВС, а далі – і для суддів судів першої та апеляційної інстанцій. 

Пропонуємо ознайомитися з презентацією Всеволода Князєва та Івана Міщенка «Addressing the Educational Needs of a New Court».