flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники ККС ВС взяли участь у конференції щодо питань, які стосуються пробації

20 вересня 2019, 09:19

18–19 вересня відбулася ІІ Міжнародна конференція з питань кримінальної юстиції, присвячена темі «Покарання без ізоляції. Шляхи розвитку та перспективи». Участь у заході взяли судді Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Аркадій Бущенко, Світлана Вус, Галина Крет, Андрій Чистик, Світлана Яковлєва, заступник керівника апарату – керівник секретаріату ККС ВС Юрій Хім’як, керівник департаменту аналітичної та правової роботи ВС Расім Бабанли та завідувач сектору організаційно-протокольного забезпечення заходів суду секретаріату ККС ВС Михайло Вайнагій.

У вітальному слові керівник Проекту NORLAU «Підтримка судової реформи в Україні через повномасштабне впровадження пробації в Україні» Віллі Гілл зауважив, що сьогодні варто обговорити, які виклики стоять перед пробацією, якими є її переваги, щоб у майбутньому сприяти розширеному використанню альтернативних позбавленню волі видів покарань.

Посол Норвегії в Україні Уле Тер’є Хорпестад  розповів, що реформування системи пробації в будь-якій країні − це складне завдання, яке передбачає не лише внесення змін до законодавства. Насамперед, наголосив Уле Тер’є Хорпестад, суспільство має змінити своє ставлення до застосування тих видів покарань, які не пов’язані з позбавленням волі.

За словами Посла, команда норвезьких експертів, яка працює в Україні, виконує важливу роботу, Норвегія і надалі підтримуватиме Україну, зокрема в питаннях щодо посилення спроможності її інститутів.

У свою чергу директор Проекту «Експертна підтримка врядування та економічного розвитку» (EDGE) в Україні, директор Agriteam Canada Consulting Ltd. в Україні Танія Санфорд Аммар  зауважила, що такий вид покарання, як позбавлення волі, в Україні не є результативним, адже рівень рецидивізму серед тих, хто виходить з установ виконання покарань, сягає 50 %. Водночас, наприклад, рівень рецидивної злочинності серед неповнолітніх, які перебували на обліку уповноважених органів з питань пробації, становить 2 %. Тому, на думку Танії Санфорд Аммар, застосування альтернативних санкцій, яке призводить до зменшення показнику рецидивізму, є більш ефективним, ніж застосування покарань, пов’язаних із позбавленням волі. До того ж застосування альтернативних санкцій потребує менших витрат.

Учасники заходу наголошували на важливості існування єдиної комунікаційної платформи для органів системи кримінальної юстиції, щоб вони працювали як одна команда, вирішуючи питання, пов’язані з пробацією.

Під час конференції представники ККС ВС також дізналися про досвід інших країн, в котрих функціонує інститут пробації; про те, якою експерти бачать пробацію в майбутньому; про особливості досудової доповіді в Норвегії та в Україні; про відновне правосуддя для неповнолітніх тощо.

Захід був організований Проектом NORLAU «Підтримка судової реформи в Україні через повномасштабне впровадження пробації в Україні», Міністерством юстиції України та Державною установою «Центр пробації».