flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний Суд публікує черговий огляд практики Європейського суду з прав людини

19 вересня 2019, 10:34

Черговий (тридцять перший) огляд практики Європейського суду з прав людини містить два рішення: PRYANISHNIKOV v. RUSSIA та STRAND LOBBEN AND OTHERS v. NORWAY.

У рішенні проти Росії національні суди відмовили заявникові у праві отримати ліцензію на розповсюдження фільму, що містив матеріали його передвиборчої агітації. Відмова була аргументована тим, що заявник тоді був допитаний як свідок у кримінальному провадженні про розповсюдження матеріалів порнографічного змісту і в майбутньому міг бути визнаний винним у вчиненні такого протизаконного діяння. ЄСПЛ констатував порушення статті 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (право на свободу вираження поглядів).

Справа STRAND LOBBEN AND OTHERS v. NORWAY стосувалася позбавлення заявниці батьківських прав щодо її сина (другого заявника) та надання національними органами влади дозволу на його усиновлення прийомною сім’єю. ЄСПЛ у цій справі констатував порушення статті 8 Конвенції (право на повагу до приватного і сімейного життя) щодо обох заявників.