flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Від якості, ефективності й динаміки виконання судових рішень залежить і довіра до судової влади», – Михайло Смокович

13 вересня 2019, 16:47

На цьому наголосив голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович під час роботи круглого столу «Першопричини невиконання рішень національних судів в Україні і шляхи вирішення цієї проблеми».

Захід, організований Громадською організацією «Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова» (Центр Разумкова) за підтримки Проекту Ради Європи «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини», який фінансується Фондом з прав людини, відбувся 12 вересня 2019 року в Києві.

У роботі круглого столу взяли участь представники законодавчої та виконавчої влади, науковці, державні й незалежні експерти України, представники міжнародних організацій. Від Верховного Суду були запрошені голова КАС ВС Михайло Смокович, суддя, секретар судової палати для розгляду справ щодо захисту соціальних прав КАС ВС Андрій Рибачук, керівник департаменту аналітичної та правової роботи  Верховного Суду Расім Бабанли.

Під час обговорення нагальних питань голова КАС ВС Михайло Смокович зазначив, що виконання судових рішень – це  стадія судового процесу, і, безперечно, від якості, ефективності й динаміки цього процесу залежить і довіра до судової влади. Проте, на жаль, нині контроль за виконанням судових рішень з боку судової системи нівельований.

Зокрема, Михайло Смокович зауважив, що першопричиною невиконання державою судових рішень є саме економічно необґрунтовані закони, які приймає Верховна Рада. Це унеможливлює ефективне виконання судових рішень, оскільки в бюджеті країни недостатньо коштів, що спричиняє їх невиплату громадянам за судовими рішеннями.