flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вибори в Україні у 2019 році відповідають міжнародним стандартам проведення демократичних виборів – Місія СКУ

05 вересня 2019, 17:43

Світовий Конґрес Українців дійшов висновку, що парламентські та президентські вибори в Україні у 2019 році відповідають міжнародним стандартам проведення демократичних виборів. Про це сказав Голова Міжнародної місії СКУ Евген  Чолій під час зустрічі із головою Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайлом Смоковичем 4 вересня 2019 року.

Евген Чолій презентував Заключний звіт про парламентські вибори, що відбулися 21 липня 2019 року. Він зазначив, що Місія СКУ надала певні рекомендації стосовно майбутнього проведення виборів. Зокрема, щодо скасування «дня тиші» як застарілої процедури, котра не враховує значної ролі соціальних мереж, на які таке обмеження не поширюється; щодо створення рівних умов у медіа-просторі для політичних партій і кандидатів, що включало б однаковий час та рівномірне представлення; щодо вивчення нових ініціатив для спрощення участі у виборах українським виборцям за кордоном, котрим часто доводилося долати великі відстані задля того, щоб проголосувати. 

Також Місія СКУ звернула увагу на загрози дезінформації для політичної стабільності, соціоекономічного добробуту та основних свобод, і рекомендувала напрацьовувати стратегічну програму боротьби з дезінформацією.

Загалом, на переконання Евгена Чолія, Україна значно покращила виборчий процес, і електорат має довіру до влади.

Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович привітав Евгена Чолія з відзначенням його орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня і висловив вдячність за те, що Місія СКУ інформує світ, що в Україні проходять виборчі процеси демократично, чесно й відкрито.

Він також звернув увагу, що розгляд справ у судах, тим більше щодо виборчих процесів, відбувається гласно й відкрито. Очільник суду поінформував гостей, що нині продовжується розгляд спорів за позовами сторін, які є кандидатами в народні депутати по виборчому округу № 198, де ЦВК скасувала результати виборів.

Також Михайло Смокович повідомив, що завдяки поповненню суддівського штату Верховного Суду склад палати для розгляду справ щодо виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян був збільшений з 7 до 19 суддів, які у встановлений законом дводенний строк розглядали виборчі спори.

Відповідаючи на запитання представників Місії стосовно поліпшення доступу до правосуддя, Михайло Смокович висловив думку, що плутанину стосовно предметності спору можна було б розв’язати, передбачивши в Кодексі адміністративного судочинства України оскарження всіх без винятку рішень Центральної виборчої комісії до Шостого апеляційного адміністративного суду як до суду першої інстанції, а апеляційний перегляд здійснювати Касаційному адміністративному суду у складі Верховного Суду.

Голова КАС ВС звернув увагу представників делегації, що наступні парламентські вибори, вірогідніше за все, проходитимуть вже за пропорційною виборчою системою, оскільки Верховна Рада України підготувала законопроект щодо внесення змін до Конституції України з цього питання. У разі підтримки цих змін 300 голосами така найдемократичніша виборча система буде запроваджена в Україні, що стане прогресивним кроком, вважає Михайло Смокович.

Секретар судової палати для розгляду справ щодо виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян Олена Калашнікова звернула увагу, що суди ретельно вивчають висновки усіх міжнародних експертів і місій, які спостерігають за виборами і враховують їхні зауваження.

Голова Місії СКУ Евген Чолій побажав успіхів у праці суддям, висловив сподівання щодо подальшої співпраці.     

У зустрічі також взяли участь начальник відділу міжнародно-правової взаємодії Верховного Суду Ліна Губар, завідувач сектору організаційно-протокольного забезпечення заходів суду секретаріату КАС Світлана Пилипець, головний спеціаліст відділу забезпечення діяльності голови та заступника голови суду секретаріату КАС ВС Анастасія Іваненко, заступник Голови Громадської спілки «Світовий Конгрес Українських Молодіжних Організацій» Теона Кахіані, координатор Місії СКУ Володимир Кістяник.