flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Кожне судове рішення має бути зрозумілим не тільки сторонам у справі, а й усім громадянам

02 вересня 2019, 18:20

На цьому наголосила суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Надія Стефанів під час заходу, організованого Міжнародною організацією з розвитку права для суддів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду, щодо написання судових рішень.
Суддя ККС ВС, виступаючи з доповіддю «Кращі практики написання судових рішень: врахування досвіду Верховного Суду», розповіла, зокрема, про види судових рішень у кримінальному судочинстві, вимоги до їх написання та пояснила, в яких випадках суд апеляційної інстанції ухвалює вирок.
Особливу увагу Надія Стефанів звернула на важливі аспекти написання рішень суду. Так, основними вимогами до судових рішень є законність, обґрунтованість та мотивованість. Крім того, вона порадила суддям Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду для кращого розуміння європейських стандартів щодо написання судових рішень користуватися Висновком № 11 (2008) Консультативної ради європейських суддів про якість судових рішень.
«Як зазначається в цьому Висновку, рішення має бути чітко сформульованим, логічно структурованим та викладеним у стилі, зрозумілому та доступному для всіх адресатів. Вмотивоване рішення є гарантією проти свавілля. При цьому, згідно з Висновком, під час написання рішення судді можуть дотримуватися власного мовного стилю», – розповіла суддя ККС ВС.
Тобто в рішеннях судді повинні викладати думки, висновки таким чином, щоб вони були зрозумілі всім громадянам, а не тільки сторонам кримінального провадження, учасникам судового процесу, представникам юридичних професій. Це, у свою чергу, підвищуватиме довіру до суду.

До того ж мотивування та обґрунтування судового рішення – обов’язок суду, тому право особи на мотивоване судове рішення є складовою права на справедливий суд, про що йдеться в рішеннях Європейського суду з прав людини.
Вирок, зазначила Надія Стефанів, суд апеляційної інстанції ухвалює в разі: необхідності застосування закону про більш тяжке кримінальне правопорушення чи збільшення обсягу обвинувачення, застосування більш суворого покарання, скасування необґрунтованого виправдувального вироку суду першої інстанції, неправильного звільнення обвинуваченого від відбування покарання.
Суддя ККС ВС розповіла і про нову структуру судових рішень, яку використовують судді Верховного Суду та якою можуть послуговуватися й судді Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду.
Крім того, Надія Стефанів зауважила, що в судовому рішенні потрібно обовʼязково надати відповіді на всі доводи, викладені в поданій апеляційній скарзі. «Якщо хоч один із доводів залишиться поза увагою суду, то до такого рішення в сторін можуть виникнути питання», – сказала вона.
Суддя також відповіла на запитання учасників заходу стосовно інших аспектів написання судових рішень.