flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Великої Палати ВС розповіли про роботу суду правозахисникам з Республіки Білорусь

27 серпня 2019, 14:02

Верховний Суд відвідали учасники міжнародного освітнього проекту з навчання правозахисників та юристів з Республіки Білорусь – BISH («Міжнародне право – до національної практики»), заснованого Білоруським домом прав людини імені Бориса Звозського та реалізованого у співпраці з Освітнім домом прав людини у Чернігові за сприяння Української Гельсінської спілки з прав людини.

В рамках чергової сесії Проекту іноземні правники зустрілися із суддями Верховного Суду, які раніше працювали у сфері адвокатури, правозахисної та наукової діяльності.

Суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Аркадій Бущенко та судді Великої Палати ВС Наталія Антонюк, Тетяна Анцупова, Дмитро Гудима, Олена Кібенко, Леонід Лобойко і Віталій Уркевич розповіли про власний професійний досвід у науковій та правозахисній сфері, що передував вступу на посаду судді, й зазначили, що поєднання в одному суддівському колективі представників різних правничих професій виявилося виправданим та ефективним.

«Фахові дискусії, що відбуваються між суддями в процесі ухвалення рішення, дають змогу ухвалити ґрунтовно аргументовані рішення – в їх мотивуванні закладені відповіді на більшість питань, що виникають у суспільства та правничого середовища», – зазначила Наталія Антонюк.

Леонід Лобойко також додав, що в разі необхідності судді мають змогу звернутися до Науково-консультативної ради при Верховному Суді для отримання висновку щодо застосування норми права.

Олена Кібенко повідомила, що у Верховному Суді існує робоча група, що опікується питаннями судового менеджменту. Її завданням є впровадження ефективних методик організації роботи суду та, серед іншого, аудит внутрішніх процесів.

Окрім офіційного веб-сайту Верховний Суд має також сторінку у соцмережі Facebook та Telegram-канал, де регулярно публікуються огляди судової практики. Такий формат комунікації з суспільством, на думку Дмитра Гудими, виявився ефективним.

«У такий спосіб ми намагаємося бути ближчими до людей, адвокатів та колег з нижчих інстанцій, оскільки розуміємо, наскільки важко орієнтуватися у великій кількості судових рішень та відстежувати актуальні правові позиції. Значний прогрес України у розвитку системи судочинства виявляється і у впровадженні нового підходу до написання судових рішень», – зауважив суддя ВС.

Віталій Уркевич розповів про склад і порядок роботи Великої Палати ВС та акцентував на тому, що посада судді у найвищій судовій інстанції є вкрай відповідальною, оскільки саме Верховний Суд формує практику та задає напрям розвитку правового регулювання суспільних відносин.

Незважаючи на надмірне навантаження та виснажливий темп роботи, за словами Тетяни Анцупової, судді продовжують працювати над втіленням у життя амбітних планів і виконанням завдань, що були поставлені перед новоствореним Верховним Судом.

В свою чергу учасники проекту поділилися враженням від ознайомлення з роботою судової системи України та обговорили низку питань, пов’язаних із функціонуванням білоруських судів.