flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Верховному Суді обговорили порядок компенсації майнової шкоди, завданої збройним конфліктом

21 серпня 2019, 09:51

У Верховному Суді в рамках Проекту Ради Європи «Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень» відбулася експертна зустріч «Міжнародні стандарти компенсації майнової шкоди, завданої збройним конфліктом та вимушеним переміщенням».

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська подякувала Проекту за послідовну підтримку в роботі над актуальними питаннями, що постають перед судовою системою України, та своєчасну організацію обговорення проблем, що виникають при здійсненні правосуддя.

«Збройний конфлікт на сході України призвів до раніше не відомих нашій державі негативних наслідків. Це, передусім, внутрішнє переміщення людей, постраждалі з числа військовослужбовців і цивільного населення та випадки втрати майна. Наразі люди звертаються до судів за компенсацією таких втрат та за відшкодуванням заподіяної шкоди. Розглядаючи відповідні справи, ми маємо належним чином спрямувати судову практику та розтлумачити усім суб’єктам правозастосування, якою є природа завданої шкоди та які зобов’язання в цьому випадку має держава», - зазначила Валентина Данішевська.

Міжнародний експерт Проекту, член Комітету з конституційного права Німецької асоціації юристів Штефан фон Раумер розповів про стандарти Ради Європи у сфері внутрішнього переміщення та компенсації за знищене майно, а також проаналізував релевантні рішення Європейського суду з прав людини.

Так, експерт зауважив, що на практиці виникають проблеми, коли заявники звертаються за компенсацією у зв’язку із втратою майна, право власності на яке не було належним чином зареєстроване або правовстановлюючі документи на яке були знищені чи втрачені.

Окрім того, учасники зустрічі приділили увагу питанню співвідношення легітимних очікувань громадян і позитивних зобов’язань держави в контексті реституції та компенсації за пошкоджене чи знищене майно.

За словами судді Великої Палати Верховного Суду Тетяни Анцупової, окреслена проблематика в українських реаліях значно ускладнена відсутністю законодавчо визначеного чіткого механізму компенсації.

У заході також взяли участь керівник Проекту Ради Європи «Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень» Ганна Христова, керівник відділу Департаменту виконання рішень ЄСПЛ Генерального Директорату з прав людини та верховенства права Павло Пушкар,  а також судді Великої Палати ВС Наталя Антонюк, Світлана Бакуліна, Юрій Власов, Михайло Гриців, Дмитро Гудима, Олена Кібенко, Леонід Лобойко, Олександр Прокопенко, Лариса Рогач, Олена Ситнік, Олег Ткачук і Віталій Уркевич.