flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Постанова ВС щодо зловживання монопольним становищем на ринку послуг

21 серпня 2019, 09:12

Комунальне підприємство «Комплекс з вивезення побутових відходів» звернулося до господарського суду з позовом про визнання недійсним та скасування рішення адміністративної колегії Харківського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України «Про порушення законодавства про захист економічної конкуренції та накладення штрафу».

Рішенням місцевого господарського суду, залишеним без змін постановою апеляційного господарського суду, у задоволенні позову відмовлено. Суди дійшли висновку, що в рішенні АМК доведено обставини, які свідчать про вчинення КП порушення законодавства про захист економічної конкуренції, передбаченого ч. 1 ст. 13, п. 2 ст. 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції».

КГС ВС погодився з такою оцінкою обставин справи попередніх судових інстанцій з огляду на таке.

Згідно з рішенням АМК КП за підсумками діяльності у 2016 році, січні – жовтні 2017 року займало монопольне (домінуюче) становище, з часткою 100 %, на ринку послуг з вивезення твердих побутових відходів у межах території міста Харкова, на якій розміщені житлові будинки комунальної власності територіальної громади міста Харкова; дії КП щодо прийняття наказу, яким встановлена вартість послуг з вивезення твердих побутових відходів за особовими рахунками, за якими не зареєстровані мешканці, у розмірі надання послуг двом мешканцям, визнано порушенням законодавства про захист економічної конкуренції; на КП накладено штраф; зобов’язано КП припинити порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

Суди встановили, що визначений законом, умовами договору про надання послуг з вивезення побутових відходів від комунальних будинків та інших багатоквартирних будників і публічного договору «Про надання послуг з вивезення твердих побутових відходів» порядок оплати послуг КП не передбачає права КП під час проведення розрахунків вартості наданих послуг в односторонньому порядку збільшувати кількість суб'єктів отримання послуг за рахунок кількості фактично проживаючих осіб, та, відповідно, отримувати плату з осіб, які є незареєстрованими мешканцями, тому відділення АМК дійшло правильного висновку про економічну необґрунтованість визначеної наказом оплати послуг.

Згідно з висновками судів у рішенні АМК доведено зловживання КП монопольним становищем на ринку, що виявилося в діях стосовно прийняття наказу, які призвели або можуть призвести до ущемлення інтересів споживачів, які були б неможливими за умов існування значної конкуренції на ринку. Наказ порушує інтереси споживачів – власників квартир, у яких відсутні зареєстровані особи, оскільки визначає обов’язок цих власників здійснювати оплату за надані послуги з вивезення побутових відходів у порядку та розмірі, не передбачених чинним законодавством.

Постанова ВС від 18 липня 2019 року у справі №  922/224/18 – http://reyestr.court.gov.ua/Review/83150533.