flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У КАС ВС відбувся тренінг для консультантів суду щодо правил визначення категорій справ

16 серпня 2019, 17:48

У Касаційному адміністративному суді у складі Верховного Суду сьогодні, 16 серпня 2019 року, відбувся тренінг для консультантів судової палати для розгляду справ щодо виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян стосовно основних правил віднесення справ до категорій адміністративних справ відповідно до Загального класифікатора спеціалізацій суддів та категорій справ.

Цим заходом розпочато серію тренінгів, які проводитимуться для працівників секретаріату цього суду. 

Заступник керівника апарату Верховного Суду – керівник секретаріату Касаційного адміністративного суду Наталія Богданюк, яка провела тренінг, ознайомила співробітників з основними засадами спеціалізації суддів і класифікації адміністративних справ.

Вона зазначила, що багато запитань виникає з приводу того, до спеціалізації якої судової палати належить та чи інша справа. Оскільки консультанти суду отримують касаційні скарги перші, то вони мають визначати, чи спеціалізується суддя на розгляді справи, яка надійшла.

Наталія Богданюк поінформувала, що ДСА України 21 грудня 2018 року наказом № 622 затвердила Загальний класифікатор спеціалізацій суддів та категорій справ. Цей документ набрав чинності з 1 січня 2019 року.

Класифікатор має велике значення для організації діяльності всієї судової системи, тому що використовується для визначення спеціалізації суддів, категорій справ, статистичної звітності, систематизації судової практики.

14 січня 2019 року збори суддів КАС ВС прийняли рішення, яким визначили спеціалізацію суддів цього суду.

Спеціально створена робоча група напрацювала роз’яснення до класифікатора, в яких містяться положення  щодо  ознак, які використовуються для визначення класифікації справ, і приклади віднесення справ до певних категорій.

Учасники тренінгу, поділившись на команди, визначали категорії справ.