flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Києві обговорили дослідження міжнародної практики застосування планування перед арештом активів

16 серпня 2019, 15:06

З метою вдосконалення національної системи управління арештованим майном в рамках співробітництва з міжнародним проектом технічної допомоги EUACI (European Union Anti-Corruption Initiative) експертами підготовлено дослідження міжнародної практики застосування планування перед арештом активів, одержаних злочинним шляхом або використаних для вчинення злочину.

Дослідження включає в себе опис рекомендацій міжнародних організацій та інституцій, окремих зарубіжних практик планування перед арештом активів, у тому числі досвід Сполучених Штатів Америки, Канади, Колумбії, Франції та Австралії, а також рекомендації щодо практичного впровадження різних моделей для вирішення ситуації з плануванням перед арештом в Україні.

Механізм планування перед арештом активів розглядається як передова практика, яка дозволяє належно організувати подальше управління арештованими активами та забезпечити раціональне використання ресурсів держави в процесі повернення отриманих у неправомірний спосіб активів.

Участь у презентації концепції «Планування перед арештом активів, одержаних злочинним шляхом або використаних для вчинення злочину», яка відбулася 14 серпня 2019 року в Києві, взяла заступник голови Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду, секретар Другої судової палати Валентина Щепоткіна. На думку судді, необхідно залучати слідчих суддів до вдосконалення механізму планування перед арештом активів, проводити навчання за участю експертів та враховувати в цьому процесі найкращий міжнародний досвід.

У заході також взяли участь представники Міністерства юстиції України, Міністерства внутрішніх справ України, Генеральної прокуратури України, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Національного антикорупційного бюро України, Державного бюро розслідувань, Служби безпеки України, Національної поліції України та Державної фіскальної служби України.

Учасники зустрічі дійшли висновку про необхідність вироблення чіткої системи взаємодії відомств, залучених до процесу планування, встановлення високого рівня довіри між ними та забезпечення відповідної загальної оцінки, належного юридичного і фінансового аналізів активів у процесі планування.