flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники ВС беруть участь у підготовці проекту закону про ратифікацію Сінгапурської конвенції

02 серпня 2019, 19:34

Вчора, 1 серпня 2019 року, у Сінгапурі була урочисто підписана, а отже і відкрита до підписання всіма державами, Конвенція ООН про міжнародні угоди про врегулювання спорів за результатами медіації (United Nations Convention on International Settlement Agreements Resulting from Mediation), що отримала назву Сінгапурської конвенції.  Україна почала готуватися до ратифікації важливого документа завчасно, і при Міністерстві юстиції України ще навесні було створено робочу групу  з підготовки відповідного законопроекту.

До складу групи ввійшли і представники апарату Верховного Суду: заступник керівника департаменту аналітичної та правової роботи ВС – начальник правового управління (ІV) Михайло Шумило і начальник відділу вивчення судової практики правового управління (ІІ) цього департаменту Юлія Вавренюк. Над проектом закону про ратифікацію Конвенції робоча група працювала, зокрема, на засіданні, що відбулося 31 липня 2019 року.

Як зазначив Михайло Шумило, медіація широко застосовується в різних країнах світу. На жаль, в Україні інститут медіації не врегульований на рівні закону, хоча обговорення цього питання серед правників триває давно. Медіація, додав він, – це не тільки позасудовий механізм вирішення справ незначної складності. ЇЇ можна застосовувати і для врегулювання комерційних спорів у сфері міжнародної торгівлі. До цього способу врегулювання спорів дедалі частіше звертаються учасники глобальних ринків. Про дієвість і затребуваність такого позасудового виду врегулювання спорів свідчить також прийняття Сінгапурської конвенції та готовність України її ратифікувати.

Михайло Шумило пояснив, що Сінгапурська конвенція покликана надати належний статус угодам про врегулювання комерційних спорів шляхом медіації на рівні з рішеннями міжнародних комерційних арбітражів, як це визначено в Конвенції про визнання та виконання іноземних арбітражних рішень (Нью-Йорк, 1958рік). «Підписання, а згодом і ратифікація Україною Сінгапурської конвенції дасть змогу не тільки спростити і пришвидшити врегулювання комерційних спорів у сфері міжнародних економічних відносин, а й більше інтегруватися нашій країні в глобальні економічні процеси», – вважає він.

Довідково. Згідно з текстом Сінгапурської конвенції вона застосовується до угоди, що є результатом медіації та укладена в письмовій формі сторонами для вирішення комерційного спору («медіаційна угода»), який на момент його укладення є міжнародним.

Медіація визначається як процес, за допомогою якого сторони намагаються досягти мирного вирішення їх спору за допомогою третьої особи чи осіб (медіатора).

Встановлюється обов’язок держав-підписантів приводити у виконання медіаційні угоди згідно з національним процесуальним правом та відповідно до умов, передбачених Сінгапурською конвенцією. Отже, після ратифікації цієї Конвенції робота для її належної імплементації триватиме.