flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

КЦС ВС підбив підсумки роботи суду за перше півріччя 2019 року

30 липня 2019, 14:48

29 липня 2019 року в КЦС ВС відбулася робоча нарада, на якій судді заслухали інформацію голови КЦС ВС Бориса Гулька, а також секретарів судових палат: Дмитра Луспеника, Марини Червинської та Валентини Висоцької про стан здійснення правосуддя у першому півріччі 2019 року.

Під час розгляду питання про діяльність суду Борис Гулько зазначив, що упродовж першого півріччя 2019 року кількість процесуальних звернень і справ цивільного судочинства, що перебували на розгляді в КЦС ВС, становить 37 991, що на 7 % менше порівняно з аналогічним періодом 2018 року (41168).

Загалом у першому півріччі 2019 року судді КЦС ВС розглянули 14266 звернень і справ, це 38% від загальної кількості, що перебували на розгляді в суді, порівняно з 11548 у першому півріччі минулого року. Таким чином, хоч звернень і справ на розгляді було менше, ніж в аналогічний період минулого року, судді КЦС ВС за той самий період розглянули більшу кількість справ. За словами голови КЦС ВС, це вдалося зробити, зокрема, й завдяки поповненню чисельного складу суддів КЦС ВС у травні 2019 року. Станом на сьогодні в суді працює 47 суддів.

Голова КЦС ВС звернув увагу, що найбільшу кількість становили спори, які виникають із договорів, розглянуто 5011 справ. Наступна за кількістю категорія справ – спори про відшкодування шкоди, розглянуто 1702 справи. Кількість розглянутих спорів із трудових правовідносин становить 1351,  спорів щодо сімейних правовідносин – 1185, стосовно житлових відносин – 705. Також судді КЦС ВС розглянули 927 спорів, що виникають із земельних відносин, та 3176 спорів з інших категорій.

Крім того, 323 справи було передано на розгляд Великої Палати Верховного Суду, 42 справи – на розгляд судових палат та Об’єднаної палати.

Підсумовуючи доповідь про діяльність КЦС ВС у першому півріччі 2019 року, Борис Гулько зазначив, що прогнозована кількість надходжень на одного суддю із розрахунку 47 суддів у другому півріччі 2019 року становитиме 277 касаційних та апеляційних скарг, заяв і клопотань.

З презентацією голови КЦС ВС Бориса Гулька можна ознайомитися за посиланням.

Секретар Першої судової палати КЦС ВС Дмитро Луспеник повідомив, що в першому півріччі 2019 року на розгляді суддів палати перебувало 14734 справ і матеріалів. «Кількість справ, яка перебуває в нас на розгляді, занадто велика і не відповідає високому статусу, ролі та призначенню ВС, який є найвищим судом у системі судоустрою України», – зазначив доповідач.

Розповідаючи про загальну кількість розглянутих суддями Першої судової палати КЦС ВС справ і матеріалів, Дмитро Луспеник зауважив, що всього розглянуто в першому півріччі 2019 року 5 374 справи і матеріали. Передано на розгляд Великої Палати – 123 справи, на розгляд Об’єднаної палати – лише 6 справ і 2 справи на розгляд Палати. Залишок на кінець звітного періоду – 9229 справ і матеріалів. У доповіді також висвітлено роботу ОП КЦС.

 

Секретар Другої судової палати КЦС ВС Марина Червинська у доповіді вказала, що до складу Другої судової палати увійшло дев’ять новообраних суддів – найбільша кількість порівняно з іншими палатами.  У першому півріччі 2019 року на розгляді суддів палати перебувало 14189 процесуальних звернень і справ. За звітний період судді палати розглянули всього 5104 касаційні та апеляційні скарги, справи, заяви тощо. На розгляд Великої Палати Верховного Суду передано 126 справ, на розгляд Об’єднаної палати передано 21 справу. Переважними підставами передачі справи на розгляд Великої Палати були питання предметної та суб’єктної юрисдикцій.

Секретар Третьої судової палати КЦС ВС Валентина Висоцька розповіла про деталі початку повноцінної роботи новоствореної палати.

«Третя судова палата КЦС ВС створена 20 травня 2019 року. Наразі в її складі перебуває шість суддів ВС, які призначені за результатами першого конкурсу до ВС, та 5 суддів, призначених за результатами другого конкурсу до ВС. Серед об’єктивних причин, що ускладнювали роботу палати – неукомплектованість кадрами, адже тільки у трьох суддів були повністю сформовані офіси. А новопризначені судді розпочали роботу без консультантів і секретарів судового засідання. Але після проведення конкурсів на вакантні посади в нас є всі підстави вважати, що найближчим часом Третя судова палата запрацює на повну силу».

Секретарі судових палат у своїх доповідях звернули особливу увагу на розгляд малозначних справ, у тому числі й щодо ухвал про відмову у відкритті касаційного провадження, а також при можливості на необхідність ухвалення кінцевих судових рішень по суті спору без направлення справи на новий судовий розгляд.

Крім того, доведено інформацію про позапроцесуальну діяльність суддів, а саме з удосконалення професійного рівня самих суддів, підвищення іміджу ВС і судової влади загалом, участь суддів у зустрічах у форматі круглих столів, конференцій, семінарів, суддівських форумах, нарадах тощо, а також залучення суддів до викладацької, наукової та просвітницької роботи.

Судді КЦС ВС також заслухали доповідь заступника керівника апарату – керівника секретаріату КЦС Віктора Капустинського, який прозвітував, зокрема, про роботу секретаріату у першому півріччі 2019 року.

З презентацією Віктора Капустинського можна ознайомитися за посиланням.