flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про захист прав громадян в умовах децентралізації публічної влади говорили під час науково-практичної конференції в Одесі

29 липня 2019, 17:47

Захід, організований Асоціацією розвитку суддівського самоврядування України та Національною школою суддів України за підтримки Проекту Європейського Союзу «Право‑Justice» та П'ятого апеляційного адміністративного суду, проходив 25–26 липня 2019 року в Одесі.

Конференція стала місцем зустрічі міжнародних експертів, представників суддівської, адвокатської та наукової спільнот.

Доповідаючи про ключові проблеми судової влади, суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, президент Асоціації розвитку суддівського самоврядування України Володимир Кравчук зауважив, що під час судової реформи незмінною залишається місія суду. На судову владу покладається висока відповідальність: забезпечувати, щоб система залишалася правовою і щоб були дотримані норми Конституції України. Судова влада має демонструвати українському суспільству, що завдяки їй немає можливості розбалансувати державу.

Водночас значущість судової влади має визнавати суспільство. В основі визнання – довіра, в основі довіри –  авторитет, в основі авторитету – розуміння й схвалення народом діяльності судів. Володимир Кравчук наголосив, що суспільству потрібно постійно доносити інформацію про роботу суду, про вирішення справ.

Суддя КАС ВС Наталія Коваленко під час доповіді «Ефективність  судового  контролю  за  здійсненням  дискреційних повноважень» зазначила, що ефективність судової системи полягає в реальному захисті прав, мінімальних або оптимальних затратах часу на вирішення спору, у мінімальних витратах коштів. Реальність захисту прав передбачає високу якість судового рішення, його негайне добровільне або швидке примусове виконання. Причому виконання рішення – це головне, оскільки воно є частиною судового провадження (ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод). Вона проаналізувала практику КАС ВС та ВП ВС щодо обсягу судового контролю за дискреційними повноваженнями.

Наталія Коваленко звернула увагу, що обов’язковість судового рішення полягає серед іншого в тому, що контроль за виконанням судового рішення здійснює суд у межах повноважень, наданих йому законом, невиконання судових рішень має наслідком юридичну відповідальність, установлену законом.

Також суддя наголосила, що суд має право в разі виявлення під час розгляду справи порушення закону постановити окрему ухвалу для усунення причин та умов, що сприяли порушенню закону, а також для розгляду  питання про притягнення до відповідальності.

З метою підвищення ефективності судового контролю суддям запропоновано активніше використовувати механізм судового контролю: зобов’язувати суб’єктів владних повноважень подавати звіти про виконання судових рішень і накладати на відповідних керівників штрафи.

Від Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду на заході були також присутні судді Альберт Єзеров, Ігор Желєзний.

У роботі конференції взяли участь і голова  П’ятого  апеляційного  адміністративного суду Олександр  Джабурія, заступник директора текстологічного центру Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, суддя у відставці Михайло Цуркан, керівник Проекту Європейського Союзу «Право-Justice» Довідас Віткаускас.