flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Верховного Суду взяв участь у роботі Літньої школи з конституційного права

29 липня 2019, 11:50

З 22 до 26 липня 2019 року суддя Великої Палати Верховного Суду Дмитро Гудима виступив із серією лекцій-презентацій під час VIII Літньої школи з конституційного права «Верховенство права і конституціоналізм: Due Process of Law і процесуальні права людини», організованої за підтримки Координатора проектів ОБСЄ в Україні.

Учасникам заходу була запропонована інтенсивна програма, завдяки якій вони мали змогу проаналізувати й осмислити положення, ідеї та концепції конституційного права і міжнародного права у сфері прав людини й основоположних свобод.

Аспіранти і студенти вищих юридичних навчальних закладів та наукових установ України разом із провідними українськими науковцями у сферах теорії та філософії права і прав людини, конституційного, міжнародного і порівняльного права розглянули зміст принципів верховенства права, демократії, належної правової процедури, захисту прав людини, а також реалізації процесуальних прав у контексті європейської та національної правових традицій.

Дмитро Гудима зосередив увагу на забезпеченні гарантій справедливого судового розгляду та судовому захисті права власності. У лекціях-презентаціях суддя висвітлив висновки Великої Палати Верховного Суду щодо інститутів віндикаційного та негаторного позовів, застосування норм про позовну давність, а також стосовно вирішення юрисдикційних конфліктів.

Особливий інтерес учасників Школи зумовило обговорення внесених 2016 року змін до ст. 124 Конституції України щодо поширення юрисдикції судів на будь-який юридичний спір і на будь-яке кримінальне обвинувачення, а не на всі правовідносини. Дмитро Гудима охарактеризував практику ВП ВС з питань застосування приписів процесуальних законів про відмову у відкритті та про закриття провадження у справах, які не можуть розглядатися в судах, а також узагальнив перелік вимог, щодо яких згідно з висновками ВП ВС за 2018–2019 роки суди не мають юрисдикції.