flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники Проекту ЄС «Право-Justice» ознайомилися із системою навігації КАС ВС

23 липня 2019, 18:01

У Касаційному адміністративному суді у складі Верховного Суду 23 липня 2019 року відбулася зустріч представників Проекту ЄС «Право-Justice» із заступником керівника апарату Верховного Суду – керівником секретаріату КАС Наталією Богданюк і керівниками окремих структурних підрозділів секретаріату суду.

Під час прийому, проведеного в рамках Ініціативи «Модельні суди», представники Проекту Оксана Торган, Наталія Черненко, Поліна Лі оглянули ті приміщення, де перебувають відвідувачі суду, ознайомилися із системою навігації суду. Вони зазначили, що завданням Проекту, зокрема, є надання рекомендацій для облаштування комфортного простору в приміщеннях для відвідувачів, надання якісних послуг учасникам судових процесів, поліпшення ефективності роботи суддів та працівників апаратів судів.

Екскурсія розпочалася з приміщення, в якому приймають документи безпосередньо від сторін у справі. Начальник управління забезпечення автоматизованого документообігу суду Віктор Магрело розповів, що це приміщення відчинене з 09:00 до 18:00 в робочі дні, а під час виборчого процесу – до 24:00. Корисна інформація для громадян розміщена на інформаційних дошках. Користуючись інформаційним кіоском, відвідувачі можуть побачити інформацію, яка є на офіційному веб-сайті суду, а також сплатити судовий збір через Інтернет. Для відвідувачів встановлено телефон і розміщено телефонний довідник. Вони можуть зателефонувати, наприклад, до відділу розгляду звернень і дізнатися потрібну інформацію.

Представники Проекту ЄС «Право-Justice» відвідали відділ опрацювання документів, фахівці якого продемонстрували гостям процедуру формування картки електронного документа й протоколи автоматизованого розподілу справ.

Наталія Богданюк поінформувала, що в КАС ВС усі документи, які надходять до суду, опрацьовуються і передаються суддям протягом робочого дня або одразу, якщо стосуються справ, що призначені до розгляду в цей день.

Також керівник секретаріату суду повідомила, що КАС ВС є модельним судом із впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, а саме  модуля «Електронний суд». Перехід до такої системи ще в перспективі, але в суді вже скануються позовні заяви, апеляційні і касаційні скарги, які в електронному вигляді розміщуються в базі діловодства, щоб судді могли ознайомитися з ними ще до того, як до них надійде паперовий документ.

Гостей провели до залів судових засідань тим самим шляхом, яким проходять відвідувачі суду, від центрального входу через пункт охорони. Представники Проекту пересвідчилися, що в суді також забезпечено доступ до приміщень для людей з інвалідністю.

Учасники делегації побували в одному із залів судових засідань, нарадчій кімнаті, а також побачили, як обладнують нові зали судових засідань. Крім цього, відвідали конференц-зал, який використовується як зал судових засідань під час розгляду резонансних справ.

На завершення зустрічі Наталія Богданюк повідомила, що за участю Національної школи суддів України для працівників секретаріату суду проводяться навчання щодо етики поведінки державного службовця.

Керівник секретаріату КАС ВС також ознайомила представників Проекту з результатами опитування відвідувачів суду щодо якості функціонування суду, яке проведено у червні цього року (відповідно до рішень Ради суддів України щодо застосування судами Системи оцінювання роботи суду). За результатами узагальнення 113 анкет зроблено такий висновок: позитивно оцінюють якість роботи суду 70% респондентів, зручність умов перебування в суді – 71%, повноту, ясність та доступність інформації – 72%, ставлення працівників апарату до відвідувачів – 65%, позитивно сприймають роботу суддів – 57% (зокрема, це й сторони, які програли справу).

У зустрічі від секретаріату КАС ВС взяли участь також начальник відділу служби судових розпорядників Анатолій Клочко, завідувач сектору організаційно-протокольного забезпечення заходів суду Світлана Пилипець, а також головний спеціаліст відділу міжнародно-правової взаємодії Верховного Суду Анастасія Лавринчук.