flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Збори суддів КАС ВС затвердили роз’яснення до класифікатора категорій справ, обговорили питання про оформлення виконавчих документів

22 липня 2019, 17:52

Збори суддів Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду визнали, що в першому півріччі 2019 року діяльність КАС ВС здійснювалася загалом на належному рівні.

Під час зборів, які відбулися 19 липня 2019 року, після звітування про роботу суду голови Касаційного адміністративного суду Михайла Смоковича із доповідями виступили секретарі судових палат.

Секретар судової палати для розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів Раїса Ханова повідомила, що протягом першого півріччя цього року на розгляд суддям палати надійшло 7386 справ. До кінця травня палата працювала у складі дев’яти суддів, з кінця травня – у складі 15 суддів. Загальна кількість судових рішень, якими закінчено розгляд справ і матеріалів, становить 9477. Середній показних судових рішень, якими закінчено розгляд справ і матеріалів на одного суддю – 1006 (9 суддів), 71 (6 суддів).

Як у суді першої інстанції в КАС ВС на розгляді перебувала 231 позовна заява, з яких 18 – повернуто, у 20 – відмовлено у відкритті провадження, 69 – розглянуто по суті.

Серед проблем, на які звернула увагу Раїса Ханова, – неналежна робота «Укрпошти». Верховний Суд не може повернути до судів перших інстанцій усіх справ, у яких закінчено касаційне провадження. Причина полягає в тому, що справи направляються лише після того, як на адресу Верховного Суду надійдуть зворотні поштові повідомлення про отримання сторонами в справі кореспонденції суду. «Укрпошта» зволікає з такими повідомленнями, відповідно, порушуються процесуальні строки повернення справи. Раїса Ханова нагадала, що Верховний Суд вже звертався до урядових структур з клопотанням вплинути на роботу «Укрпошти», але проблема залишається невирішеною. На думку судді, розв’язати цю проблему можна буде завдяки впровадженню нової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Суддя також зазначила, що палатою спільно з секретаріатом суду організовано ІІ Міжнародну науково-практичну конференцію «Судовий розгляд податкових та митних спорів: проблеми, виклики, пріоритети», яка була проведена 4–5 липня 2019 року.

Секретар судової палати з розгляду справ щодо захисту соціальних прав Андрій Рибачук у своїй доповіді зазначив, що на початок 2019 року в судовій палаті судочинство здійснювали дев’ять суддів, з 20 травня до складу палати входить 15 суддів.

Загальна кількість справ і матеріалів, що надійшли до палати протягом півріччя, становила 6919. Середній показник надходжень на одного суддю – 461.  Загальна кількість судових рішень, якими в першому півріччі закінчено розгляд справ і матеріалів – 7898, що на 12% більше, ніж за аналогічний період 2018 року.

Андрій Рибачук також повідомив, що за ініціативою суддів судової палати були проведені за участю суддів Верховного Суду, науковців, представників державних органів та міжнародних організацій круглі столи «Практика Європейського суду з прав людини у 2018 році: питання адміністративної юстиції», «Медіація та адміністративний суд: дискусійні аспекти», «Про надання земельних ділянок». Такі заходи дають змогу всебічно обмінюватися досвідом, обговорювати проблемні питання і знаходити шляхи їх вирішення.

Секретар судової палати для розгляду справ щодо виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян Олена Калашнікова повідомила, що з початку року склад палати становив сім суддів, а з кінця травня – 19 суддів. На розгляді суддів судової палати упродовж першого півріччя 2019 року перебувало 11371 справа і матеріал, з них 203 – позовних заяв, 156 – апеляційних скарг, 10979 – касаційних скарг, 17 заяв і справ про перегляд судового рішення за  нововиявленими обставинами, 16 інших заяв, клопотань, подань. Загальна кількість розглянутих заяв/справ становить 4706.

Доповідач зазначила, що особливістю звітного періоду стало те, що в Україні 2019 рік – рік проведення загальнонаціональних і місцевих виборів. Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду є судом апеляційної інстанції для розгляду справ щодо рішень, дій та бездіяльності Центральної виборчої комісії. Так, за звітний період на розгляд судової палати надійшло 102 апеляційні скарги у справах, пов’язаних із черговими виборами Президента України. Із них 39 – щодо висування та реєстрації кандидатів, 12 – щодо проведення передвиборної агітації, 5 – щодо інформаційного забезпечення виборів, 5 – щодо формування складу виборчих комісій, 4 – щодо оскарження результатів виборів і 37 – стосовно інших справ щодо організації та проведення виборів.

Починаючи з червня палата здійснює апеляційний перегляд апеляційних скарг у справах, пов’язаних із позачерговими виборами народних депутатів України.

Олена Калашнікова звернула увагу також на проблемне питання щодо забезпечення виконання судових рішень про стягнення судового збору та уникнення випадків невиконання таких рішень через недоліки в оформленні виконавчих листів.

Для розв’язання цього питання судді КАС ВС вирішили доручити голові КАС ВС Михайлові Смоковичу звернутися до Голови Верховного Суду Валентини Данішевської з пропозицією ініціювати внесення змін до абзацу другого частини четвертої статті 15 Закону України «Про виконавче провадження» в частині визначення Верховного Суду стягувачем за рішеннями про стягнення судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України (рахунок Верховного Суду), виданими Верховним Судом, а також вжити заходи спільно з ДСА України до  внесення відповідних змін у законодавство для забезпечення виконання виконавчих листів, виданих Верховним Судом, та надходження коштів до спецфонду Держбюджету (на рахунок ВС).

Під час зборів судді КАС ВС затвердили Роз’яснення щодо віднесення  адміністративних справ до категорій справ відповідно до Загального класифікатора спеціалізацій суддів та категорій справ, затвердженого наказом Державної судової адміністрації України від 21 грудня 2018 року № 622. Також вирішили рекомендувати ці Роз’яснення апеляційним та місцевим адміністративним судам для застосування. Як пояснив голова КАС ВС Михайло Смокович, це допоможе суддям перших інстанцій правильно визначати категорії справ.

Крім цього, збори суддів доручили секретареві судової палати з розгляду справ щодо захисту соціальних прав Андрію Рибачуку забезпечити організацію проведення у 2020 році ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції для обговорення питань, віднесених до спеціалізації судової палати з розгляду справ щодо захисту соціальних прав.

Судді також позитивно відзначили роботу секретаріату КАС ВС: відсутність збоїв у роботі, оперативне опрацювання документів і передача їх судді, миттєве вирішення усіх питань дає змогу судді – головній фігурі в суді, належно виконувати свою роботу.