flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Треба дослідити причини значного розриву рівнів довіри до суду пересічних громадян і професійної спільноти», – суддя ВС

22 липня 2019, 15:30

На цьому наголосив суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Єгор Краснов під час зустрічі дорадчої групи партнерів Програми USAID «Нове правосуддя», що відбулася 18 липня 2019 року. У засіданні також взяли участь суддя Касаційного адміністративного суду у складі ВС Андрій Жук, керівник апарату ВС Ольга Булка та начальник відділу міжнародно-правової взаємодії Ліна Губар.

На заході презентували результати застосування Системи оцінювання роботи суду (СОРС) у 2019 році в судах Одеської та Волинської областей. Також обговорили окремі результати всеукраїнських опитувань правників, що беруть участь у судових провадженнях, працівників апарату суду та присяжних. Було проведено третє щорічне опитування учасників зустрічі дорадчої групи щодо відповідності судової системи України еталонним тестам документа Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанської комісії) «Rule of Law Checklist» («Мірило Правовладдя»), обговорили та порівняли результати відповідних опитувань у  2017, 2018 і 2019 роках.

На початку зустрічі Андрій Жук, який також є членом Ради суддів України, зазначив, що протягом останнього року РСУ дуже плідно співпрацювала з Проектом над розробленням системи оцінювання роботи судів. На його думку, таке оцінювання сприяє розв’язанню проблем у системі судоустрою.

Ольга Булка, керівник апарату Верховного Суду, поцікавилася методологією проведення оцінювання роботи судів Одеської області у 2015 та 2019 роках. Експерт Програми Томас Вертелецький зазначив, що оскільки у 2015 році участь в оцінюванні зголосилися взяти лише 18 судів, то у 2019 році дослідження було проведено для такої ж кількості судів, адже порівнювати можна роботу лише тих судів, щодо яких проводилась оцінка за попередній період.

Для деяких досліджень, презентованих на заході, були використані результати опитувань, проведених представниками самих судів. Андрій Жук зазначив, що, можливо, працівники апаратів судів не мають достатніх навичок збирання та оброблення інформації, тому в таких випадках доцільно залучати фахівців, запропонував він. Томас Вертелецький погодився з пропозицією, а також розповів, що для працівників судів проводилися тренінги, й вони мали змогу в будь-який час проконсультуватися зі спеціалістами Проекту.

За підсумками зустрічі відбулася дискусія щодо розробки рекомендацій Програмі для підвищення ефективності виконання її завдань. Єгор Краснов звернув увагу, що за результатами різних опитувань серед пересічних громадян (які, може, ніколи й не були в суді) відсоток тих, хто довіряє судам, досить низький. Тоді як серед професійної спільноти цей показник у рази вищий. Суддя ВС звернув увагу на аналогічне дослідження Світового банку, проведене в Сербії та Чорногорії, яке показує незначну різницю в кілька відсотків.

«Тому є пропозиція провести дослідження причини такого великого розриву довіри до суду пересічних громадян і професійних учасників процесу», – сказав суддя. Він також додав, що наразі в Україні вкрай низький рівень довіри населення до всіх державних інституцій.  Крім того, учасник засідання звернув увагу, що за різними дослідженнями в Україні судам довіряє 44-48% правників, а, наприклад, у США судам довіряють близько 60% громадян.

«Але рівень довіри до суду серед громадян України вкрай низький. Чому так? Можливо, тому, що люди отримують інформацію про роботу суду здебільшого зі ЗМІ, а не з власного досвіду», – припустив Єгор Краснов. Тож, на його думку, треба проаналізувати, з яких джерел громадяни отримують інформацію щодо роботи судів, на підставі якої формують свою думку. «Щоб змінити ситуацію, нам необхідно зрозуміти причини такого розриву», – сказав суддя ВС.

Учасники заходу підтримали таку пропозицію. Зокрема, звернули увагу, що, за результатами нещодавно презентованого дослідження Українського центру економічних і політичних досліджень ім. О. Разумкова, 55% громадян отримують інформацію про діяльність судів, а отже й формують свою думку, виключно зі ЗМІ. Відзначалося, що на запит аудиторії медіа схильні віддавати перевагу негативній інформації, натомість досягнення судової системи часто лишаються поза їх увагою. І в суспільстві створюються певні стереотипи про діяльність судів, які не відповідають реальному стану речей. Тож, наголошували деякі учасники дискусії, такі стереотипи необхідно ламати.

Висловлювалися пропозиції, що судовій системі слід більше уваги приділяти комунікаціям, розповідати про досягнення, а також про повсякденну кропітку роботу суддів, оскільки люди інколи навіть не знають, як працюють судді. А Єгор Краснов додав, що було б добре, якби в Україні краще працював інститут присяжних, щоб принаймні кожен десятий громадянин спробував себе у цій ролі. Такий досвід громадян міг би сприяти підвищенню їхньої довіри до судової влади.