flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний Суд не визнав нововиявленими обставини, які Олександр Онищенко надав суду як підставу для його реєстрації кандидатом в народні депутати

21 липня 2019, 07:35

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду розглянув в апеляційному порядку заяву Олександра Онищенка про перегляд за нововиявленими обставинами судового рішення, яким йому відмовлено у задоволенні позовних вимог про скасування постанови ЦВК щодо відмови в реєстрації кандидатом у народні депутати України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року.

Підставою для відмови в реєстрації кандидата в депутати стало недотримання позивачем вимог Конституції України та Закону України «Про вибори народних депутатів України» щодо проживання в Україні протягом останніх п’яти років на день проведення позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019 року.

Позивач зазначив, що 12 липня 2019 року йому стало відомо про рішення Печерського районного суду м. Києва (у справі № 757/36210/19-а), який встановив, що оскільки направлення та відрядження Онищенка О.Р. за кордон для навчання та участі в змаганнях було здійснено юридичними особами та ГО «Всеукраїнська федерація кінного спорту України», можливо констатувати, що виїзд був здійснений з метою навчання, в інтересах цих організацій, а не в приватних справах. Відповідно до приписів ст. 1 Закону України «Про громадянство України» відрядження і навчання за кордоном не є порушенням вимоги про безперервне проживання в Україні.

Верховний Суд, скасувавши рішення суду першої інстанції, відмовив у задоволенні заяви Онищенка О.Р. у повному обсязі.

Верховний Суд зазначив, що вказані обставини, на які фактично посилається заявник, та які визнані судом першої інстанції як нововиявлені, існували на час прийняття судового рішення про перегляд якого просив заявник і були відомі позивачу, він був учасником цих подій та обставин. Тому такі обставини не є нововиявленими відповідно до ст. 361 Кодексу адміністративного судочинства України.

З Постановою Верховного Суду від 21 липня 2019 року у справі № 855/224/19 (адміністративне провадження № А/9901/219/19) можна ознайомитися у ЄДРСР - http://www.reyestr.court.gov.ua/.