flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду відзвітував про діяльність за перше півріччя 2019 року

20 липня 2019, 09:30

«Однією з особливостей звітного періоду стало збільшення штату суддів та працівників секретаріату. Наразі кількість посад суддів у Касаційному адміністративному суді у складі Верховного Суду за штатним розписом становить 56, але станом на 30 червня 2019 року фактично здійснювали правосуддя 54 судді», – сказав голова КАС ВС Михайло Смокович під час зборів суддів Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді, які відбулися 19 липня 2019 року.

Михайло Смокович повідомив, що із загальної кількості суддів один суддя має досвід професійної діяльності адвоката, дев’ять суддів – стаж наукової роботи у сфері права, троє були призначені суддями за сукупним стажем відповідно до вимог Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та 42 судді мають стаж на посаді судді не менше 10 років. 11 суддів КАС ВС мають науковий ступінь доктора юридичних наук, 21 суддя – кандидата юридичних наук.

Під час розгляду питання про діяльність суду Михайло Смокович зазначив, що упродовж першого півріччя 2019 року на розгляді в КАС ВС перебувало 54 590 справ і матеріалів, що на 11% менше порівняно з аналогічним періодом 2018 року (61 041). На зазначений показник кількості справ і матеріалів, що перебували на розгляді у першому півріччі 2018 року, вплинула кількість справ, переданих з Верховного Суду України та Вищого адміністративного суду України.

Загалом у першому півріччі 2019 року судді КАС ВС розглянули 22 040 справ і матеріалів, що становить 40% від загальної кількості справ і матеріалів, що перебували на розгляді, проти 18 731 (31%) у першому півріччі минулого року. Більшість із них, а саме 97%, становлять справи та матеріали, розглянуті КАС ВС як судом касаційної інстанції.

 

Голова КАС ВС звернув увагу, що найбільшу кількість становлять податкові справи6528 справ і матеріалів надійшло, 8422 розглянуто. Наступною категорією справ, які домінують у надходженні й розгляді, є «соціальні» справи – надійшло 3133 справи та матеріали, розглянуто – 3878. Щодо реалізації державної політики у сфері економіки та публічної фінансової політики надійшло – 2221, розглянуто – 3003 справи та матеріали. Справ і матеріалів стосовно регулювання містобудівної діяльності та землекористування надійшло – 1985, розглянуто – 1647. З відносин публічної служби надійшло – 1597 справ і матеріалів, розглянуто – 1810.

У першому півріччі 2019 року до КАС ВС як до суду першої інстанції надійшло 353 позовних заяви та справи, із них 306 – щодо оскарження актів, дій чи бездіяльності Верховної Ради України, Президента України, Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів.

Станом на 1 липня 2019 року показник нерозглянутих справ і матеріалів становить 31 948 (59%) загальної кількості справ і матеріалів, що перебували на розгляді. В аналогічному періоді 2018 року цей показник дорівнював 41 408 одиницям, або 68%.

Михайло Смокович звернув увагу на те, що в першому півріччі 2019 року до одного судді в середньому надійшло 648 справ і матеріалів. З урахуванням тих із них, що перебували на розгляді суддів на початок 2019 року, в провадженні одного судді в середньому перебувало 1115 справ і матеріалів. Середній показник ухвалених судових рішень одним суддею КАС ВС становив 451 одиницю.

Голова КАС ВС вказав, що головною метою єдності судової практики є захист прав людини, яку Верховний Суд забезпечує виключно через судові рішення. Для досягнення цієї мети процесуальний закон містить кілька механізмів. Зокрема, розгляд справи палатою, об’єднаною палатою або Великою Палатою Верховного Суду. Упродовж першого півріччя 2019 року на розгляд судової палати з розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів як колегії передано 3 справи, судової палати з розгляду справ щодо захисту соціальних прав – 8 справ. На розгляд Великої Палати у першому півріччі 2019 року було передано 339 справ.  

Наступним ефективним інструментом забезпечення єдності судової практики Михайло Смокович назвав інститут зразкової справи. Зазначена новела дає змогу в найкоротші терміни не тільки вирішити спір по суті, а й виконати рішення суду, що підвищує рівень задоволеності людей роботою адміністративних судів. Так, у звітному періоді до суддів КАС ВС надійшло 13 подань про розгляд типових справ як зразкових. З урахуванням кількості нерозглянутих подань на початок звітного періоду в КАС ВС перебувало 16 таких подань. Упродовж цього періоду розглянуто 13 подань. Із них щодо 7 подань у відкритті провадження у зразковій справі відмовлено та на підставі 5 подань справи вирішено по суті. Із них вимоги задоволено у 4 справах.

Також КАС ВС запровадив роботу з формування банку власних правових висновків, до цього банку увійшли вже 128 правових позицій КАС ВС, із них за перше півріччя 2019 року – 41 правова позиція.

Крім того, Михайло Смокович зазначив, що в КАС ВС приділяється велика увага науково-практичній і методичній роботі. Оскільки від взаємодії і налагодження діалогу адміністративної юстиції з науковцями залежить ефективність судового захисту прав і свобод людини загалом і формування єдиної судової практики зокрема. Тому судді досить активно співпрацюють з Науково-консультативною радою при Верховному Суді, з багатьох проблемних питань, що виникають у практиці КАС, пов’язаних із застосуванням норм права, розповів голова КАС ВС. Так, станом на 27 червня 2019 року до суду надійшов 41 науковий висновок, із них 21 – на листи за 2019 рік.

Підсумовуючи доповідь про діяльність Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду у першому півріччі 2019 року, Михайло Смокович сказав, що до кінця 2019 року слід подолати чималу кількість процесуальних, організаційних і управлінських проблем. Голова КАС ВС висловив сподівання, що завдяки спільній і злагодженій роботі це обов’язково вдасться.