flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники Міжнародної місії СКУ презентували Заключний звіт зі спостереження за виборами у 2019 році в Україні

19 липня 2019, 18:28

Заключний звіт Міжнародної місії Світового Конгресу Українців зі спостереження за виборами у 2019 році в Україні презентував Голова цієї Місії Евген  Чолій під час зустрічі із головою Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайлом Смоковичем, яка відбулася 17 липня 2019 року.

Евген Чолій наголосив, що згідно  з результатами  спостереження  Місії  СКУ  президентські  вибори  в  Україні  2019  року відповідають міжнародним стандартам проведення демократичних виборів.

Висновки Місії СКУ, зазначив він, зроблені на основі спостереження,  а також  результатів зустрічей  з  високопосадовцями  державних  установ, представниками  ЗМІ,  громадських  організацій  та  міжнародної спільноти.

Для покращення виборчого процесу в Україні Місія СКУ розробила низку рекомендацій, що випливають із результатів короткострокового спостереження.  Зокрема, проводити дебати кандидатів у Президенти України за тиждень до дня голосування, щоб електорат мав час для їх осмислення, скасувати «день тиші», оскільки ця процедура не враховує роль соціальних мереж, на які таке обмеження не поширюється. Місія  СКУ  також пропонує або збільшити  часовий  проміжок  між  першим  і другим  туром  голосування,  або скоротити строк встановлення результатів виборів та їх оскарження для того, щоб  встановлення  результатів  виборів після першого туру голосування та  періоду  їх  оскарження завершилися  вчасно  для  другого  туру  голосування.  Наразі  цей  процес  може  тривати до 21 дня, що може закінчитися в день виборів другого туру.

 

Ще одна пропозиція Місії  СКУ  полягає в тому, щоб  владні  структури  України  у  співпраці  з  міжнародними організаціями,  у  тому  числі  СКУ,  вивчили  нові  ініціативи,  які  б  спростили  участь у виборах  для  українських  виборців  за  кордоном: такими  механізмами  можуть  бути  голосування  поштою,  електронне  голосування та збільшення кількості дільниць у закордонному виборчому окрузі.

Евген Чолій повідомив, що за виборами в народні депутати в Україні 2019 року спостерігатимуть 125 довгострокових спостерігачів, які робитимуть медіамоніторинг на 20 мовах світу.

Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович подякував за позитивну оцінку і зауважив, що в судах ретельно вивчають висновки місій зі спостереження за виборами і враховують зауваження.

Голова КАС ВС повідомив, що під час парламентських виборів суд працює, як і під час президентської кампанії, у черговому режимі, розгляд справ відбувається протягом двох днів. Більшість спорів стосується оскарження рішень ЦВК щодо відмови в реєстрації кандидатів у народні депутати.

Він повідомив, що за підсумками голосування, яке відбудеться 21 липня 2019 року, ЦВК має винести 199 постанов про встановлення результатів виборів у 199 округах, один протокол за пропорційною системою.

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду є судом першої інстанції для  розгляду справ, щодо оскарження рішень ЦВК стосовно результатів виборів. В апеляційному порядку ці справи переглядатиме Велика Палата Верховного Суду.

Евген Чолій на завершення зауважив, що Україна значно покращила виборчий процес і електорат має довіру до влади.

У зустрічі брали участь суддя палати з розгляду справ щодо виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян КАС ВС Андрій Загороднюк, начальник управління забезпечення роботи цієї палати Жанна Букань, завідувач сектору організаційно-протокольного забезпечення заходів суду секретаріату КАС ВС Світлана Пилипець, головний спеціаліст відділу міжнародно-правової взаємодії ВС Анастасія Лавринчук. З боку делегації – координатор Місії СКУ Володимир Кістяник.