flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді КАС ВС взяли участь у візиті до Великобританії, присвяченому забезпеченню свободи слова і діяльності ЗМІ

19 липня 2019, 10:38

Судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Мирослава Білак, Наталія Мартинюк, Олеся Радишевська взяли участь у навчальному візиті до Великобританії для суддів та юристів з України, які спеціалізуються на веденні справ щодо доступу до публічної інформації та свободою медіа.

Візит, організований компанією Albany Associates з 8 до 12 липня 2019 року, – це частина Проекту USAID стосовно свободи ЗМІ в Україні, який впроваджується організацією Internews.

В межах заходу судді відвідали організацію MDLI, яка здійснює правовий захист для журналістів-блогерів і незалежних медіа у світі; британську організацію Article 19, що спеціалізується на захисті й розвитку свободи інформації у світі; IPSO – найбільший незалежний регулятор газетно-журнальної індустрії у Великобританії, який популяризує і підтримує найвищі професійні стандарти журналістики в державі. Члени української делегації зустрілися також із представниками компанії  OFCOM, що є регулятором діяльності ЗМІ у Великобританії; з Марком Стефенсом, англійським адвокатом, який спеціалізується на медійному праві, праві інтелектуальної власності й правах людини; з лордом Гаєм Блеком, виконавчим директором Telegraph Media Group.

Судді взяли участь у роботі організованої урядами Великобританії та Канади міжнародної конференції Global Conference for Media Freedom, що відбулася в Лондоні.

Під час зустрічей із фахівцями у сфері законодавства, яке регулює діяльність ЗМІ, учасникам візиту розповідали, яким чином закони про доступ до інформації працюють по всій Європі, як ведеться боротьба з фейковими новинами і чому важливим є захист довіри до інформації, яку оприлюднюють медіа.

Ішлося й про важливість свободи ЗМІ, їх незалежність від політичного впливу, довіру до мас-медіа, про обов’язок ЗМІ подавати об’єктивну та збалансовану інформацію.

Наголошувалося також на потужній ролі суспільних мовників, які підзвітні лише суспільству, незалежні від політичних, фінансових і релігійних впливів, мають належне фінансування. Державні органи влади зобов’язані забезпечити їм можливість виконувати свою роботу.

У тих країнах, де створені незалежні суспільні мовники, громадськість отримує об’єктивну інформацію щодо політичного життя, таким чином формується усвідомлене громадянське суспільство. Говорили й про особливу важливість діяльності таких мовників під час виборчих процесів.

Відзначаючи цінність і роль журналістів для суспільства, учасники звернули увагу на тезу Міністра закордонних справ Канади, письменниці, журналіста Христі Фріленд про те, що медіа повинні боротися за складність (багатокомпонентність) правди (the complexity of truth), намагатися доносити її до суспільства, шукати відповіді на складні питання, а не спрощувати реальність.

Висловлюючи своє враження від візиту, суддя КАС ВС Мирослава Білак розповіла, що в світі на мас-медіа покладається особлива місія – закладання моральних цінностей, вплив на культурний розвиток суспільства. Також ЗМІ, оприлюднюючи повідомлення, формують погляд на події, які відбуваються в державах.

Захистом свободи медіа від політичного впливу, а також від впливу влади опікуються незалежні організації. Незалежні і вільні ЗМІ переважно не фінансуються з державних бюджетів, що дає їм змогу чесно й неупереджено інформувати суспільство про діяльність влади.

Мирослава Білак також звернула увагу, що у Великобританії незалежні організації можуть у досудовому порядку вирішувати спори, наприклад, щодо порушень авторських прав, порушення прав на особисте життя, щодо спотворення інформації, розголошення персональних даних, оприлюднення інформації з обмеженим доступом. Суд в Англії відіграє важливу роль, але доступ до нього процедурно надто складний і фінансово дорогий.

Суддя зазначила, що цей захід став корисним для суддів з погляду більш глибокого розуміння проблеми міжнародних стандартів забезпечення свободи діяльності медіа, що допоможе під час розв’язання спорів, у яких стороною є представники ЗМІ і предмет спору стосується питання свободи слова та діяльності медіа. Особливо, коли йдеться про їхню незалежність у правовідносинах з органами державної влади.