flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники апарату ВС поділилися з колегами з Казахстану досвідом впровадження інформаційних технологій у роботу суду

18 липня 2019, 16:37

Верховний Суд із робочим візитом відвідала делегація представників судової системи Республіки Казахстан. До складу делегації увійшли суддя у відставці, керівник Проекту «Справедливий процес» Алмагуль Жаманова, заступник керівника Департаменту із забезпечення діяльності судів при Верховному суді Республіки Казахстан Асія Касенова, завідувач сектору відділу інформаційних технологій та захисту інформаційних ресурсів Олжас Айтжан, заступник завідувача відділу організаційно-правового забезпечення діяльності місцевих судів і канцелярій Індіра Кусаінова та директор ТОО «Іпґотаі», розробник інформаційних сервісів Верховного суду Республіки Казахстан Андрій Карчин.

 

Представники апарату Верховного Суду поділилися із закордонними колегами досвідом застосування інформаційних технологій в діяльності судової системи України та розповіли про механізми забезпечення єдності судової практики.

Заступник керівника апарату – керівник секретаріату Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Віктор Капустинський подякував гостям за виявлену ініціативу щодо обговорення проблем, які постають перед суддями найвищих судових інстанції обох країн, і тактики реалізації механізмів їх вирішення.

Щотижня Верховний Суд ухвалює близько 1000 судових рішень, які є обов’язковими для судів усіх інстанцій і мають враховуватися суддями під час розгляду справ. Обробити такий масив інформації та спростити доступ до неї, на переконання Расіма Бабанли, можливо саме завдяки високим технологіям.

«Ми плануємо розробити загальнодоступну базу даних, користувачі якої зможуть ознайомлюватися не з усіма рішеннями Верховного Суду, а лише з тими, в яких сформульована унікальна правова позиція. Така систематизація рішень значно спростить процес пошуку та допоможе оцінити судову перспективу тієї чи іншої справи», – пояснив керівник департаменту аналітичної та правової роботи ВС Расім Бабанли.

Крім того, представники закордонної делегації цікавилися комунікаційною політикою ВС, структурою апарату Суду та критеріями добору його співробітників, процедурами проведення конкурсів на посаду судді та кваліфікаційного оцінювання та досвідом проведення судових засідань у режимі відеоконференцзв’язку.

Від ВС у зустрічі також взяли участь начальник відділу міжнародно-правової взаємодії Ліна Губар, начальник відділу програмного забезпечення та адміністрування баз даних Ірина Вознюк, начальник відділу інформатизації та захисту інформації  Олексій Татуєв, начальник відділу забезпечення функціонування автоматизованої системи та електронного суду Володимир Силкін та головний спеціаліст цього відділу Ростислав Шевченко.