flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ні мінування, ні перебої з енергопостачанням не завадили КАС ВС розглянути виборчі спори у дводенний строк

17 липня 2019, 17:07

У Касаційному адміністративному суді у складі Верховного Суду відбулася зустріч із представниками Місії для спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України у 2019 році міжнародної неурядової організації «CANADEM».

Під час зустрічі аналітик з юридичних питань та адміністрування виборчого процесу Місії Александр Дашко повідомив, що спостерігає за виборчими процесами в Україні з 2004 року. Відтоді бачить великий прогрес у посиленні демократії в нашій державі, а також у сфері судового вирішення виборчих спорів.

Він поставив низку запитань щодо розгляду справ, пов’язаних із позачерговими виборами народних депутатів України, зокрема стосовно труднощів, які виникають у суддів.

Голова Касаційного адміністративного суду у складі ВС Михайло Смокович пояснив, що складність розв’язання спорів цієї категорії залежить від багатьох складових. Зокрема, учасники виборчого процесу неоднаково розуміють сутність норм матеріального права. Також виникають питання щодо встановлення обставин у справі.

Найбільша кількість виборчих спорів пов'язана з оскарженням дій Центральної виборчої комісії через відмову в реєстрації кандидатом у народні депутати. Наприклад, через помилки й неточності в документах. Позиція КАС ВС у таких спорах однозначна: помилки й неточності не можуть бути підставою для відмови в реєстрації кандидата.

Складними є справи, пов’язані з відмовою в реєстрації кандидатів у депутати через неперебування особи протягом останніх п’яти років в Україні. Проблеми постають через те, що на територіях, не підконтрольних органам влади України, є кордони, які можна перетнути без відмітки Державної прикордонної служби. Тому важко з’ясувати, чи дотримав громадянин, який прагне балотуватися до Парламенту, цензу осілості.

Складною з погляду правозастосування була справа щодо проведення повторного жеребкування: це стосувалося партії, яка, відповідно до судового рішення,  була зареєстрована ЦВК вже після проведення жеребкування. З’ясувалося, що процедура повторного жеребкування законодавчо не врегульована. Отже, судам довелося розв’язувати цей конфлікт між партіями із застосуванням принципів права. Верховний Суд визнав, що включення ЦВК назви партії до виборчого бюлетеня під останнім номером не порушує прав інших суб’єктів виборчого процесу та чинного законодавства України і є пропорційним до поставленої мети.

На запитання представника Місії про вирішення спорів стосовно тих кандидатів у народні депутати, які зазначили неправдиву інформацію щодо своєї партійності, Михайло Смокович сказав, що переважно позовні вимоги політичних партій щодо виправлення недостовірної інформації про цих осіб суди задовольняли. Утім, розв’язати цю проблему кардинально, сподівається очільник КАС ВС, стане можливо завдяки новому Виборчому кодексу, в якому передбачена лише пропорційна виборча система і відкриті партійні списки.

Відповідаючи на запитання Александра Дашка щодо строків розгляду справ, Михайло Смокович сказав, що вони залишилися дуже стислими – два дні. Також суддя повідомив, що поза межами цього строку судді КАС ВС не розглянули жодної справи, незважаючи на те, що одного разу надійшла інформація про замінування суду, другого – припинилося енергопостачання. Але апарат КАС ВС знайшов вихід із цих надзвичайних ситуацій.

Також Михайло Смокович запевнив, що після завершення виборчих процесів Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду підготує узагальнення судової практики з розгляду виборчих спорів. Голова КАС ВС сподівається, що така робота стане в нагоді для внесення змін до Виборчого кодексу для його вдосконалення.

У зустрічі взяли участь секретар палати для розгляду справ щодо виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян КАС ВС Олена Калашнікова, суддя цієї палати Андрій Загороднюк, заступник керівника апарату Верховного Суду – керівник секретаріату Касаційного адміністративного суду Наталя Богданюк, начальник управління забезпечення роботи судової палати КАС ВС Жанна Букань, начальник відділу міжнародно-правової взаємодії Верховного Суду Ліна Губар, завідувач сектору організаційно-протокольного забезпечення заходів суду секретаріату КАС ВС Світлана Пилипець. У складі делегації були радник аналітика Лілія Ібадова, асистент аналітика Андрій Химчук.