flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ККС ВС взяв участь у тренінгу щодо опитування жертв торгівлі людьми

12 липня 2019, 16:47

Торгівля людьми – грубе порушення прав людини, тому дуже важливо, щоб  проводилось детальне, комплексне розслідування таких злочинів, а суд розглядав справи щодо торгівлі людьми об'єктивно й неупереджено. Про це йшлося під час тренінгу, присвяченого питанню щодо опитування жертв торгівлі людьми, участь у якому взяв суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Лев Кишакевич.

Присутні на заході дізналися про можливості підвищення ефективності досудового розслідування в боротьбі з торгівлею людьми та незаконною міграцією в Україні, про злочини, суміжні з торгівлею людьми. Іноземні експерти, зокрема, пояснили різницю між процесами торгівлі людьми та незаконною міграцією, звернули увагу на особливості опитування потерпілих від згаданого злочину, в тому числі й неповнолітніх жертв-свідків, міжнародну співпрацю у справах щодо торгівлі людьми.

Представниця відділу протидії торгівлі людьми (Інтерпол) Інносентія Апово розповіла, якими є ознаки торгівлі людьми, що вказують на сексуальну або трудову експлуатацію, а також про сучасні тенденції щодо боротьби з торгівлею людьми.

У свою чергу, Булент Тансел з відділу протидії торгівлі людьми (Інтерпол) навів приклад успішної операції Інтерполу в справі, пов'язаній із торгівлею людьми (до розслідування цієї справи про проституцію було залучено кілька країн, у тому числі Туреччину й Україну). Він розповів про психологічні та соціальні особливості жертв торгівлі людьми, посттравматичний стресовий розлад, «стокгольмський синдром», про багатодисциплінарний підхід до протидії торгівлі людьми і дитячій сексуальній експлуатації, про алгоритм відслідковування переміщення підозрюваних у сексуальному насильстві над дітьми.

Крім того, під час тренінгу йшлося про досвід України в досудовому розслідуванні та судовому розгляді справ щодо торгівлі людьми. Лев Кишакевич наголосив на тому, що зміст і форма кримінальних проваджень, пов'язаних із торгівлею людьми, повинні відповідати загальним засадам кримінального провадження, а досудове розслідування та судовий розгляд проваджень слід проводити з дотриманням прав усіх учасників провадження – як потерпілих, так і підозрюваних, обвинувачених.

Учасники тренінгу виконали практичні вправи, зокрема щодо визначення жертв торгівлі людьми, зацікавлених суб'єктів у протидії торгівлі людьми та отримали відповідні сертифікати.