flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді ВС та представники Ради Європи обговорили стандарти РЄ щодо захисту прав внутрішньо переміщених осіб

10 липня 2019, 15:59

Представники суддівського корпусу, зокрема Верховного Суду, та Національної школи суддів України перебувають із ознайомчим візитом в інституціях Ради Європи (м. Страсбург, Франція). Захід, що триває 9 та 10 липня, організовано Проектом РЄ «Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень».

Під час візиту представники української делегації матимуть змогу ознайомитися з діяльністю органів Ради Європи, обговорити шляхи посилення впровадження стандартів РЄ стосовно внутрішнього переміщення в національну судову практику та бути присутніми на слуханні Великої палати Європейського суду з прав людини у справі «Brother Watch and Others v. the United Kingdom».

 «Україна як держава-член Ради Європи повністю віддана всім нашим стандартам», – зазначив Спеціальний представник Генерального секретаря РЄ в Україні Режі Брійя під час обговорення теми «Стандарти Ради Європи з внутрішнього переміщення».

Секретар Великої Палати Верховного Суду Всеволод Князєв повідомив европейським партнерам, що ВС розглядає низку справ щодо захисту політичних, трудових, соціальних і податкових прав внутрішньо переміщених осіб.

«Позиція України щодо її територіальної цілісності й необхідності відновлення контролю над тимчасово окупованими територіями є чіткою та незмінною», – наголосив Всеволод Князєв.

Тісна співпраця судових органів України з інституціями Ради Європи, зокрема Європейського суду з прав людини, є запорукою формування ефективних правових підходів у захисті прав людини на національному рівні, переконаний суддя ВП ВС Віктор Пророк.

«Участь у заходах Ради Європи в рамках проекту щодо розробки тривалих рішень проблеми внутрішнього переміщення сприятиме Верховному Суду у напрацюванні правових підходів щодо захисту прав осіб, які постраждали внаслідок тривалої збройної агресії Російської Федерації проти України", - зазначив суддя.

За словами судді Великої Палати ВС Тетяни Анцупової, зазначена тема є дуже чутливою і навколо неї ведуться активні професійні та суспільні дискусії.

«Співробітництво з проектом Ради Європи «Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень» є необхідним та взаємовигідним для пошуку відповідей на складні правові питання захисту майнових та політичних прав ВПО», - зазначила суддя.

Обговорення механізмів захисту прав внутрішньо переміщених осіб, що відбувається в рамках ознайомчого візиту, на думку судді ВП ВС Дмитра Гудими, дуже важливе, особливо для суддів Великої Палати ВС, на розгляді якої перебуває справа щодо відшкодування шкоди, завданої терористичним актом.

«Досвід вирішення подібних проблем різних держав, який акумулювала Рада Європи, є дуже важливим і корисним для України та її державних інституцій. Обмін таким досвідом допоможе ефективно розв’язувати ці проблеми, зокрема шляхом вирішення конкретних спорів судами», – переконаний суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Микола Гімон.

Світовий досвід захисту внутрішньо переміщених осіб і потерпілих від збройних конфліктів має важливе значення для України. На цьому наголосив суддя КАС ВС Володимир Кравчук.

«Верховний Суд впритул наблизився до розгляду цих справ. Врахування існуючих у світі підходів до вирішення цих проблем дасть змогу ВС ухвалити справедливі рішення», – зазначив суддя.

Питання захисту прав внутрішньо переміщених осіб охоплюють низку актуальних та надзвичайно складних проблем і стосуються різних юрисдикцій – цивільної, адміністративної, господарської і навіть кримінальної.

«Із зрозумілих причин у 2014 році вітчизняне законодавство не містило відповідних норм, які б дали змогу ефективно розглядати справи, пов'язані з конфліктом на сході України та в Криму. На жаль, і досі не всі питання врегульовані на законодавчому рівні. Саме тому формування відповідних механізмів захисту прав осіб, що постраждали від конфлікту, у багатьох випадках відбувалося завдяки судовій практиці. Деякі проблеми вже розв’язані, інші ще потрібно вирішувати. Саме тому ця зустріч із фахівцями Ради Європи є дуже важливою», – зауважив суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Микола Мазур.

Під час обговорення теми «Стандарти Ради Європи з внутрішнього переміщення» учасники дискусії, зокрема, проаналізували практику Європейського суду з прав людини.

Так, керівник відділу Департаменту виконання рішень ЄСПЛ Генерального директорату з прав людини та верховенства права Павло Пушкар повідомив, що Комітет Міністрів РЄ позитивно відзначив практику Великої Палати ВС і Конституційного Суду України щодо координації зусиль органів України у світлі висновків ЄСПЛ у справі «Бурмич та інші проти України».

Юрист Секретаріату Європейського суду з прав людини Дмитро Третьяков ознайомив учасників обговорення з рішеннями ЄСПЛ у справах «Ільгар Мамадов проти Азербайджану», «Ніколас Вірґіліу Танасе проти Румунії», «Молдавська проти України», «Чернега проти України», «Віра Довженко проти України», «Редакція газета «Гривня» проти України» та ін.

За його словами, з 8 тисяч справ проти України, що перебувають на розгляді ЄСПЛ, близько 5 тисяч стосуються збройного конфлікту на її території. Втім, розгляд цих справ тимчасово «заморожений» до вирішення міждержавної справи «Україна проти Росії».

Суддя Європейського суду з прав людини Ганна Юдківська звернула увагу на те, що ЄСПЛ оприлюднив рішення у справі «Володіна проти Росії» (заява № 41261/17) щодо захисту прав жертв домашнього насильства.

Крім того, суддя проаналізувала рішення у справі «ТОВ «Світ розваг» та інші проти України» щодо порушення права власності ігрових закладів, які придбали у держави ліцензії на заняття ігровим бізнесом і були позбавлені можливості реалізувати відповідне право внаслідок заборони грального бізнесу.

Крім того, на розгляді ЄСПЛ, за словами судді, перебувають заяви проти України, що стосуються подій на Майдані, процедури люстрації та звільнення суддів Конституційного Суду України.