flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Постанова КГС ВС про наслідки скиду стічних вод з понаднормативними забрудненнями

10 липня 2019, 14:14

У справі № 904/3681/18 ТОВ «Логістик Юніон» (Товариство) звернулося до КП «Дніпроводоканал» (Підприємство) з позовом про визнання неправомірними дій Підприємства щодо пред'явлення Товариству розрахунку величини плати за скид стічних вод з понаднормативними забрудненнями.

Місцевий господарський суд рішенням, залишеним без змін постановою апеляційного господарського суду, у задоволенні позову відмовив.

Приймаючи оскаржувані рішення, суди виходили з того, що за результатами відбору проб стічних вод абонента (Товариства) встановлено перевищення допустимих концентрацій ортофосфатів; протягом року було двічі зафіксоване порушення абонентом у частині скиду стічних вод до комунальної каналізації з перевищенням допустимих концентрацій забруднюючих речовин. Колегія суддів КГС ВС залишила без змін судові рішення попередніх інстанцій з огляду на таке.

Суди попередніх інстанцій встановили, що у червні 2018 року фахівці Підприємства в присутності представника Товариства здійснили обстеження стану мереж каналізації та відбір разових проб стічних вод Підприємства з метою контролю їх складу та якості з каналізаційного колодязя, розташованого на вул. 8-го Березня. Було складено відповідні акти від 25 червня 2018 року (підписані без зауважень представниками сторін). За результатами відбору проб стічних вод абонента (Товариства) 3 січня 2018 року було встановлено перевищення допустимих концентрацій ортофосфатів. Про результати досліджень водоканал (Підприємство) повідомив абонента листом і вказав про нарахування плати за скид стічних вод з понаднормативним забрудненням. Результати лабораторних досліджень відібраних проб 3 січня 2018 року Підприємство не оспорювало.

Протягом року було двічі зафіксоване порушення Товариством у частині скиду стічних вод до комунальної каналізації з перевищенням допустимих концентрацій забруднюючих речовин, при цьому положення Правил приймання та скиду (водовідведення) стічних вод підприємств у системи каналізації м. Дніпропетровська від 19 лютого 2015 року № 129 пов'язують нарахування підвищеної плати саме з повторністю порушення без прив'язки до договору.

Водночас суди встановили, що Товариство не скористалося своїм правом, наданим абоненту п. 9 розд. VI зазначених Правил, і не ініціювало проведення паралельного та арбітражного аналізу разової проби. Також суди зазначили, що твердження Товариства про неналежне місце відбору проб спростовується тим, що між сторонами укладено договір про надання послуг з централізованого питного водопостачання та водовідведення від 23 березня 2018 року, до якого підписано додаткову угоду від 23 березня 2018 року, згідно з якою будь-які чинні до цього моменту договори, укладені сторонами угоди, втрачають чинність, крім зобов'язань абонента з оплати та додатків № 1, № 3, № 8, що мають юридичну силу та є невід'ємною частиною новоукладеного договору. Отже, додаток № 1 до договору, який діяв до 23 березня 2018 року, залишився незмінним. Тобто межа каналізаційних мереж – напірна каналізація до колектора в районі магазину «АТБ» на вулиці 8-го Березня.

Враховуючи викладене й те, що за результатами відбору проб стічних вод Товариства 3 січня 2018 року встановлено перевищення допустимих концентрацій ортофосфатів, яких Товариство не оспорювало, протягом року було двічі зафіксоване порушення ним у частині скиду стічних вод до комунальної каналізації з перевищенням допустимих концентрацій забруднюючих речовин, суди дійшли правильного висновку про те, що нарахування плати за квітень – червень 2018 року є обґрунтованим.

З повним текстом постанови можна ознайомитися за посиланням http://reyestr.court.gov.ua/Review/82371462.