flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя КАС ВС Володимир Бевзенко взяв участь у роботі Західноукраїнської Літньої правової школи – 2019

08 липня 2019, 18:59

1–5 липня 2019 року в м. Чернівці тривала робота Західноукраїнської літньої правової школи «Шлях України до Європейського Союзу», що була організована за підтримки Проекту Європейського Союзу «Право-Justice».

У заході взяв участь суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Володимир Бевзенко. 

Учасники заходу за участю міжнародних та національних експертів Проекту, представників органів державної влади, провідних науковців та дослідників мали змогу обговорити важливе коло питань щодо незалежності суду та суддів, запровадження електронного судочинства, застосування у вітчизняній практиці правових актів Європейського Союзу, стандарти кримінальної та фінансової політики ЄС.

Про окремі питання здійснення адміністративного судочинства в Україні розповів учасникам заходу суддя КАС ВС Володимир Бевзенко.

Так, доповідач окреслив причини різної судової практики. Серед них, зокрема, різне розуміння, тлумачення і застосування понять Загального адміністративного права, різне тлумачення і застосування положень матеріального та процесуального законодавства.

На думку судді, для забезпечення єдиної судової практики слід говорити єдиною мовою і про одні й ті самі формалізовані поняття, сприймати одні і ті ж прояви активності СВП – однаково, розуміти адміністративно-правові явища з огляду на одні й ті самі положення Загального адміністративного права.

Допоки надійно не будуть засвоєні положення Загального адміністративного права, єдність судової практики забезпечити буде важко, наголосив Володимир Бевзенко.

Доповідач також навів позапроцесуальні інструменти забезпечення єдності судової практики, серед яких: робочі обговорення (колегією, палатою, Касаційним адміністративним судом), наукові заходи (конференції, лекції, тренінги), наукові публікації (монографії, підручники, статті, тези, огляди) та наукові висновки членів Науково-консультативної ради при Касаційному адміністративному суді.

Також суддя КАС ВС Володимир Бевзенко розповів про розгляд і вирішення адміністративної справи палатою. Суддя повідомив, що відповідно до ст. 37 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у Касаційному адміністративному суді створені судові палати для розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів, з розгляду справ щодо захисту соціальних прав та з розгляду справ щодо виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян.

Суд передає справу на розгляд палати, якщо ця колегія вважає за необхідне відступити від висновку щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, викладеного в раніше ухваленому рішенні Верховного Суду у складі колегії суддів з цієї самої палати або у складі такої палати, зазначив суддя.