flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В КАС ВС розпочалася ІІ Міжнародна науково-практична конференція «Судовий розгляд податкових і митних спорів: проблеми, виклики, пріоритети»

04 липня 2019, 14:36

Тема ефективного врегулювання правовідносин, що виникають у сфері справляння податків і зборів, а також митної справи, набуває особливої актуальності в період гармонізації українського законодавства та судової практики із законодавством та практикою Європейського Союзу. Про це зазначила Голова Верховного Суду Валентина Данішевська під час відкриття ІІ Міжнародної науково-практичної конференції на тему «Судовий розгляд податкових і митних спорів: проблеми, виклики, пріоритети».

Захід, організований Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду за підтримки партнерів – Проекту Європейського Союзу «Право-Justice», Координатора проектів ОБСЄ в Україні, Програми USAID (Агентства США з міжнародного розвитку) «Нове правосуддя», Німецького фонду міжнародного правового співробітництва, а також Національного університету державної фіскальної служби України, розпочав свою роботу сьогодні, 4 липня 2019 року, і триватиме впродовж двох днів.

За словами Голови ВС, посилення позицій України в рейтингу Doing Business є безумовним пріоритетом і для уряду, і для судів, адже цей рейтинг впливає на вибір інвестором країни інвестування. Важлива роль у цьому питанні належить Верховному Суду – як щодо вирішення багаторічних правових проблем у сфері справляння податків, зборів, митних платежів, так і щодо формування прогнозованої та єдиної судової практики.

Так, Верховний Суд ініціював нові підходи щодо захисту прав платників податків, зокрема у сфері бюджетного відшкодування податку на додану вартість, судового розгляду спорів, пов’язаних із так званими фіктивними контрагентами тощо.

«Задля забезпечення довіри до держави з боку бізнесу та підвищення інвестиційної привабливості країни судова практика має відповідати сучасним тенденціям. Саме тому діалог між суддями та науковцями, який відбуватиметься в рамках цієї конференції, є дуже важливим», – зазначила Валентина Данішевська.

Голова Касаційного адміністративного суду у складі ВС Михайло Смокович повідомив, що наразі у системі судів адміністративної юрисдикції проходять Дні адміністративної юстиції України. З цієї нагоди суди проводять різноманітні науково-практичні, освітні та культурні заходи, участь у яких беруть судді, працівники апарату, представники органів державної влади, науковці та навіть діти.

Це, на думку Михайла Смоковича, має сприяти обміну думками, підвищенню рівня правової культури суспільства, розвитку законодавства, забезпеченню єдності судової практики та її відповідності сучасним тенденціям розвитку правовідносин.

«З метою імплементації кращих європейських і світових стандартів у цій сфері, а також для пошуку нових шляхів удосконалення судової діяльності завжди актуальними є питання взаємодії та співробітництва юридичної науки і судової практики. І саме суди мають бути взірцем забезпечення добробуту і захисту прав як людей, так і бізнесу», – зауважив Михайло Смокович.

На думку народного депутата, голови Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Ніни Южаніної, адміністрування податків має бути прозорим і зрозумілим, аби бізнес працював у комфортних умовах. «Суди відіграють надзвичайно велику роль у захисті його інтересів, а науковці мають надавати теоретичну допомогу в цій сфері як судовій, так і законодавчій владі. Тому такий захід важливий для обміну досвідом, ідеями та міркуваннями», – переконана парламентар.

Наразі існує дві групи справ, у яких Європейський суд з прав людини констатував порушення Україною ст. 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (права власності). Поглиблення взаємодії між усіма складовими державної влади та фаховою спільнотою сприятиме тому, щоб надалі кількість заяв проти України, що стосуються порушень у сфері оподаткування, зменшувалась. На цьому акцентував заступник Міністра юстиції України – Уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Іван Ліщина.

Кількість клієнтів податкової служби, а отже й спірних правовідносин у відповідній сфері, надзвичайно велика. Однак, на переконання голови Державної податкової служби України Сергія Верланова, проактивне спілкування, надання спільних узагальнюючих консультацій та обговорення спірних моментів у правничому середовищі допоможе подолати цю проблему.

Перший віце-президент, академік Національної академії правових наук України, завідувач кафедри фінансового права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, член Науково-консультативної ради при Верховному Суді Микола Кучерявенко звернув увагу на певні суперечливі тенденції, що сформувалися в податковому законодавстві, та на необхідність його реформування. Крім того, науковець зосередився і на проблемах юридичної освіти.

Саме адміністративні суди мають стандартизувати методологію застосування права та підхід до розуміння законодавства, що регулює податкові правовідносини. Це, на думку керівника Проекту ЄС «ПРАВО-Justice» Довидаса Віткаускаса, стане значним внеском у соціальний та економічний розвиток держави.