flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ККС ВС взяла участь у презентації аналізу судової практики щодо справ, пов’язаних із торгівлею людьми

02 липня 2019, 17:30

У 2018 році до судів України надійшло 68 кримінальних проваджень за ст. 149 Кримінального кодексу України (торгівля людьми). З цієї кількості було розглянуто 32 провадження: у 25 − ухвалений вирок, 2 − повернуті прокурору, 4 – надіслані для визначення підсудності, одне завершилося закриттям провадження у справі.

Такі дані були озвучені під час презентації видання «Аналіз судової практики з питань застосування законодавства України щодо протидії торгівлі людьми», участь у якій взяла суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Світлана Яковлєва. Матеріалом для проведення дослідження були вироки у справах щодо торгівлі людьми, ухвалені судами України у 2013−2018 роках (усього 204 вироки).

У вітальному слові координатор програм протидії торгівлі людьми Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні Ецуко Іноуе зауважила, що мета проведеного аналізу – ознайомлення, зокрема, суддів, представників органів досудового розслідування з рекомендаціями та висновками, сформульованими за результатами дослідження, які допоможуть вдосконалити розслідування справ у сфері торгівлі людьми та поглибити розуміння природи цього тяжкого злочину.

«Маємо надію, що аналіз стане корисним для суддів, які розглядатимуть кримінальні провадження, пов’язані з торгівлею людьми, для представників органів досудового розслідування, а також сприятиме кращому захисту прав та інтересів потерпілих від згаданого злочину», − наголосила Ецуко Іноуе.

У свою чергу, Світлана Яковлєва подякувала колегам за проведений аналіз судової практики і звернула увагу на те, що за останні шість років було прийнято незначну кількість судових рішень у справах щодо торгівлі людьми, які набрали законної сили. «Сподіваюся, що надалі судді докладатимуть максимум зусиль, щоб кримінальні провадження за ст. 149 КК України, які будуть надходити на розгляд суду, мали логічне завершення, а винні особи отримували адекватне покарання. Крім того, таке дослідження допоможе спрямувати судову практику щодо розгляду згаданих справ у єдине русло», − зазначила суддя ККС ВС.

Учасники заходу також звернули увагу на те, що під час розгляду кримінальних проваджень за ст. 149 КК України суди загалом дотримуються вимог кримінального та кримінального процесуального законодавства. Втім, в окремих випадках виникають труднощі у вирішенні питань щодо правильної кваліфікації злочину, розмежування «торгівлі людьми» із суміжними складами злочинів, відшкодування заподіяної шкоди потерпілим, призначення покарань, застосування заходів безпеки тощо. Крім того, присутні обговорили практику розгляду Європейським судом з прав людини справ, пов’язаних із торгівлею людьми.