flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний Суд розглянув справу про реєстрацію кандидатів у народні депутати від партії «Рух нових сил Михайла Саакашвілі»

29 червня 2019, 17:31

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду підтвердив законність та обґрунтованість рішення Шостого апеляційного адміністративного суду, яким скасовано постанову Центральної виборчої комісії №1205 від 23 червня 2019 року «Про відмову в реєстрації кандидатів у народні депутати України Політичної партії «Рух нових сил Михайла Саакашвілі» та зобов’язано ЦВК повторно розглянути подані політичною партією документи.

Таке рішення Суд ухвалив, розглянувши справу № 855/168/19 за апеляційною скаргою Центральної виборчої комісії. Суд залишив без задоволення апеляційну скаргу, а рішення Шостого апеляційного адміністративного суду – без змін.

Позовні вимоги були обґрунтовані тим, що у наданому до Центральної виборчої комісії протоколі засідання Ради Політичної партії «Рух нових сил Михайла Саакашвілі» допущено технічну помилку щодо дати проведення засідання Ради політичної партії. На думку позивача, така помилка не може бути підставою для відмови в реєстрації кандидатів в депутати, оскільки до ЦВК подано повний пакет документів, передбачений чинним законодавством.

Верховний Суд вказав, що юридичне значення для правильності вирішення цього спору має встановлення факту подання політичною партією «Рух нових сил Михайла Саакашвілі» Центральній виборчій комісії рішення вищого керівного органу партії, прийнятого відповідно до її Статуту, про висування кандидатів у депутати, яке повинно відповідати пункту 3 частини першої статті 54 Закону України «Про вибори народних депутатів України» (далі - Закон).

Верховний Суд встановив вказану обставину, тому у Центральної виборчої комісії не було підстав для відмови в реєстрації.

Суд дійшов висновку, що наявність в протоколі позачергового з’їзду політичної партії «Рух нових сил Михайла Саакашвілі» таких помилок чи неточностей, як посилання на іншу дату проведення Радою партії засідання чи відсутність у ньому номерів одномандатних виборчих округів, в яких висуваються кандидати у народні депутати, не можуть бути підставою для висновку про неподання позивачем рішення вищого керівного органу партії, прийнятого відповідно до її Статуту, про висування кандидатів у депутати.

Недотримання певних вимог щодо оформлення документу є підставою для внесення до нього виправлень відповідно до ч. 3 ст. 60 Закону, а не підставою для прийняття рішення про відсутність такого документу взагалі, відповідно до правового висновку, викладеного в рішенні Верховного Суду від 18 червня 2019 року у справі № 855/150/19.

З повним текстом судового рішення можна буде ознайомитися у ЄДРСР - http://www.reyestr.court.gov.ua (справа № 855/168/19, адміністративне провадження № А/9901/132/19).