flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Актуальні питання здійснення адмінсудочинства обговорили на українсько-німецькому семінарі у Краматорську

27 червня 2019, 13:47

Про сучасний стан, проблеми та удосконалення адміністративного судочинства в Україні йшлося під час семінару, організованого Німецьким фондом міжнародного правового співробітництва спільно з Першим апеляційним адміністративним судом.

У заході, який відбувся 24 червня 2019 року у м. Краматорську, взяли участь голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович, голова Першого апеляційного адміністративного суду Ігор Геращенко, керівник Консульсько-правового відділу Посольства ФРН в Україні Єнс Краус-Массе, Постійний заступник Президента Конституційної судової палати землі Рейнланд-Пфальц та Віце-президент Вищого адміністративного суду землі Рейнланд-Пфальц Дагмар Вюнш, суддя Вищого адміністративного суду землі Рейнланд-Пфальц Сабіне Вабнітц, менеджер проектів Мартін Брайтмайєр, юридичний радник Німецького Фонду міжнародного правового співробітництва (IRZ) Геннадій Рижков, судді Донецького адміністративного округу.

Під час семінару учасники слухали тематичні доповіді про актуальний стан та напрями розвитку німецького адміністративного судочинства, про законодавчі засади та судову практику, аналізували вимоги адміністративних судів Німеччини й України до змісту та повноти обґрунтування позовів у разі оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб’єктів владних повноважень. Порівнювали принципи, законодавче врегулювання, проблеми і способи забезпечення виконання рішень адміністративних судів у Німеччині та в Україні. Також говорили про значення для адміністративного судочинства Німеччини законодавчо врегульованого адміністративно-процедурного права та про актуальне становище із розробкою відповідного законодавства в Україні.

Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович  під час виступу зазначив, що конституційний етап судової реформи у 2016 році дав якісно новий поштовх для вирішення тих фундаментальних питань, які не вирішувалися багато років. Перше і головне, що відбулося завдяки внесенню змін до Конституції України, – це забезпечення незалежності й максимальна деполітизація судової влади.

Другим досягненням судової реформи Михайло Смокович назвав формування та діяльність органів, відповідальних за суддівський корпус, відповідно до європейських стандартів. Зокрема, більшість членів Вищої ради правосуддя становлять судді, яких обирають самі судді, що забезпечує незалежність ВРП, її професійний і збалансований склад.

Третє досягнення полягає в тому, що в новій редакції Конституції України передбачено підвищення професійних вимог до суддів, розширення та чітке визначення підстав їхньої відповідальності. Так, віковий ценз для судді підвищено до 30 років, вимоги щодо професійного стажу – до п’яти років, сказав очільник КАС ВС.

Четверте досягнення – у прийнятих змінах до Конституції України передбачено можливість трансформації структури судової системи та ряд новацій щодо засад судового процесу і юрисдикції судів.

Михайло Смокович також узяв участь у дискусії під час обговорення доповіді судді Вищого адміністративного суду землі Рейнланд-Пфальц Сабіне Вабнітц про практику врахування адміністративними судами зразкових адміністративних справ та зразкових рішень. Судді обговорили особливості й можливості для відхилення від зразкових рішень і способів обґрунтування підстав.

Учасники семінару зазначили, що такі заходи сприяють професійному зростанню та зміцненню співпраці суддів України із суддями інших країн світу.