flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ВП ВС Олена Кібенко розповіла про нові підходи у сфері корпоративного права в Україні на круглому столі у Відні

25 червня 2019, 15:54

Суддя Великої Палати Верховного Суду Олена Кібенко виступила з доповіддю на круглому столі «Розвиток корпоративного права в Центральній, Південній та Східній Європі та Європейський модельний акт про компанії (ЕМСА)», який відбувся 21 червня 2019 року у Віденському університеті економіки і бізнесу.

Професор Люксембурзького університету П’єр-Генрі Конак, відкриваючи роботу круглого столу, зазначив, що Європейський модельний акт про компанії (ЕМСА) є унікальним правовим інструментом уніфікації європейського корпоративного права. Ідея створення такого інструменту виникла у професора Теодора Баумса з Франкфуртського університету імені Гете ще у 2007 році, але на розробку ЕМСА пішло більше 10 років. У робочу групу входили найкращі вчені-корпоративісти з країн – членів ЄС.

Текст ЕМКА був презентований 2017 року в Римі і за своїм значенням і змістом може вважатися аналогом Римського договору, яким у 1957 році було засноване Європейське Економічне Співтовариство (тепер ЄС), але у сфері корпоративного права. Унікальність ЕМСА полягає в тому, що, на відміну від більш сталих інструментів регулювання – директив і регламентів, він постійно оновлюється, відбиваючи останні тенденції розвитку корпоративного законодавства держав – членів ЄС. Крім того, на зміст ЕМСА впливає й корпоративне право інших країн – США, європейських країн, які не є членами ЄС, зокрема України. Тому до обговорення ЕМСА залучаються вчені та практики з усіх країн, періодично проводяться робочі зустрічі для пошуку нових ефективних інструментів регулювання діяльності компаній в ЄС. Професор Конак зауважив, що цей круглий стіл є однією з таких робочих зустрічей.

У презентації Олена Кібенко розповіла про новації Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» та про їх співвідношення з підходами ЕМСА. Презентація викликала активну дискусію серед учасників круглого столу. Про нові підходи у сфері корпоративного права розповідали також вчені з Австрії, Угорщини, Чехії, Сербії, Греції, Туреччини.

Учасники круглого столу зазначали, що ЕМСА є корисним інструментом не тільки для наближення, уніфікації корпоративного законодавства різних країн Європи, він може використовуватися і в судовій практиці, адже кожна норма ЕМСА містить детальний коментар щодо існуючих проблем, опис регулювання відповідних відносин у різних країнах ЄС, мету запровадження рекомендованого регулювання у ЕМСА.

Для тих,  хто хоче дізнатися більше про ЕМСА, його текст можна знайти за посиланням https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2929348.