flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Найважливішими засадами існування судової влади є її незалежність та підзвітність громадянському суспільству

21 червня 2019, 18:33

Про це сказав Секретар Великої Палати Верховного Суду Всеволод Князєв сьогодні, 21 червня, під час фахового обговорення Щорічної доповіді Вищої ради правосуддя про стан забезпечення незалежності суддів в Україні.

Учасники обговорення обмінялися думками щодо посилення захисту незалежності суддів в Україні у контексті стандартів і рекомендацій Ради Європи. Голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг зауважив, що забезпечення незалежності суддів – це ключовий елемент функціонування судової влади. Рада Європи і надалі надаватиме підтримку Україні у цьому питанні.

Всеволод Князєв подякував європейським партнерам за підтримку реформування судової влади в Україні. Він зауважив, що незалежність суддів характеризується особливим порядком їх притягнення до відповідальності – як дисциплінарної, так і кримінальної, участю органів суддівського врядування і самоврядування на всіх етапах притягнення суддів до відповідальності, особливим порядком призначення суддів на посади – на конкурсних засадах.

Суддя наголосив, що вважає великим досягненням те, що остаточний судовий контроль за всіма цими процесами здійснює Верховний Суд. Це відповідає найвищим європейським стандартам. На його думку, важливо й те, що Голова Верховного Суду за посадою є членом Вищої ради правосуддя. «Це сприяє комунікації між Верховним Судом і ВРП, дає можливість розумінню спільних правових позицій», – підкреслив Всеволод Князєв.

Секретар ВП ВС повідомив, що відсоток скасування рішень ВРП щодо  дисциплінарної відповідальності суддів на рівні 10% від усієї кількості розглянутих Великою Палатою справ цієї категорії.

Голова Вищої Ради правосуддя Володимир Говоруха розповів про забезпечення незалежності суддів в Україні. Він зазначив, що забезпечення дійсної незалежності суддів – це інтерес кожного громадянина, кожного представника бізнесу, всіх органів державної влади та місцевого самоврядування, адже без належного суду та неупереджених суддів не відбудеться утвердження правової держави в Україні. «Консультативна рада європейських суддів у своїх висновках наголошує на важливості існування спеціального органу, відповідального за захист та незалежність суддів. Таким органом в Україні з січня 2017 року є Вища Рада правосуддя.  Саме цей орган в даний час у нас піклується проблемою незалежності суддів».

Також Голова ВРП розповів про проблеми, які впливають на незалежність суддів. Це, передусім, дефіцит кадрів в місцевих судах, проходження суддями кваліфікаційного оцінювання (на даний момент трохи більше половини судів пройшли кваліфоцінювання, а це суттєво впливає на суддівську винагороду) і питання в забезпеченні належної судової охорони.

В рамках заходу експерт Ради Європи Діана Ковачева відзначила, що уважно слідкує за реформою судочинства в Україні вже декілька років. «За останні роки в Україні докладаються значні зусилля, спрямовані на впровадження всебічної реформи судоустрою з метою посилення його незалежності, неупередженості та ефективності. Реформа виконується і це вражаюча реформа, її треба, справді, дуже позитивно оцінювати, адже ми бачимо дуже серйозні законодавчі зміни», – вважає експерт РЄ.

Захід організовано Вищою радою правосуддя спільно з проектами Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні» та «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини». Участь в обговоренні беруть представники Вищої ради правосуддя, судді Верховного Суду, представники Ради суддів України, Офісу Ради Європи в Україні, міжнародні експерти.

За фото дякуємо Юридическая практика.