flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді ВС взяли участь у Літньому форумі з кримінального права та процесу «Золотий дюк»

21 червня 2019, 15:27

Судді Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Алла Макаровець та Надія Стефанів взяли участь у Літньому форумі Асоціації адвокатів України з кримінально права та процесу «Золотий дюк», що відбувся в Одесі 21 червня 2019 року.

Судді виступили як експерти в рамках роботи першої сесії «Кримінальне право: тенденції розвитку та сучасна практика». Учасники Форуму обговорили, зокрема, законодавчі новели кримінальної відповідальності, практичні аспекти кваліфікації злочинів у контексті аналізу практики Верховного Суду, межі кримінальної відповідальності в рамках співвідношення проступку та злочину, тактику та стратегію сторони захисту в кримінальному провадженні.

Під час роботи другої сесії йшлося про ряд інших актуальних питань, зокрема, юридичні проблеми призначення та виконання судово-медичних експертиз, продовження строків досудового розслідування в контексті останньої практики роботи слідчих суддів, особливості апеляційного оскарження та розгляду скарг на ухвали слідчих суддів, процесуальні особливості, підслідність корупційних злочинів та практичні рекомендації, пов’язані з початком роботи Вищого антикорупційного суду України.

Під час третьої (останньої) сесії Форуму представники юридичної спільноти мали змогу подискутувати на теми щодо мотивованого рішення та оцінки доказів при дозволі на обшук у контексті співвідношення національної практики та правових позицій Європейського суду з прав людини; практичних рекомендацій щодо застосування в кримінальному провадженні правозахисних механізмів Конвенції ООН; спеціального кримінального провадження в контексті проблеми застосування в Україні та міжнародної практики, а також щодо повідомлення про підозру та арешт майна з позиції оцінки доказів і вмотивованості рішення слідчого судді.

Періодичне проведення таких заходів сприяє виробленню спільних підходів до розв’язання проблемних питань та формує узгоджене бачення шляхів вдосконалення кримінального права і процесу.