flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Верховному Суді відбулося закриття Проекту Twinning

21 червня 2019, 18:11

Сьогодні, 21 червня, відбулося закриття Проекту Twinning «Посилення інституційної спроможності Верховного Суду у сфері захисту прав людини на національному рівні».

Із вітальним словом виступила Голова ВС Валентина Данішевська.

«Сьогодні ми можемо говорити про наші перемоги і пишатися спільними здобутками. Це результати багатьох експертних місій, чисельних тренінгів, навчань та дискусій. Ми здобули досвід, який стане вагомим підґрунтям для нашої подальшої роботи. Проект розпочав свою діяльність у 2017 році, у непрості часи становлення і розбудови нового Верховного Суду. Однак професійність, скоординоване співробітництво та чітке бачення пріоритетів фактично знівелювало усі труднощі на шляху до досягнення цілей Проекту. За цей час ми утвердилися не тільки як професійні партнери, а і як надійні друзі», – зазначила суддя.

Валентина Данішевська також наголосила на багатовекторності Проекту. Він стосувався, зокрема, удосконалення нормативно-правової бази, підвищення рівня професійної підготовки суддів Верховного Суду та посилення його адміністративного потенціалу.

Найбільшим досягненням і значним внеском Проекту Голова ВС вважає комунікаційну складову діяльності Верховного Суду.

«Ми розробили комунікаційну політику, на зміст якої значним чином вплинули експерти Проекту Twinning. Тепер нашим завданням є впровадження такої політики», – зазначила Валентина Данішевська. 

За словами керівника програм співробітництва Представництва Європейського Союзу в Україні Штефана Шльойнінга, Проект став важливим інструментом, який зробив можливим обмін думками та досвідом між колегами з різних країн.

«Судова реформа в Україні триває і надалі має продемонструвати ще більш вагомі результати. Європейський Союз надав чималу підтримку в рамках чисельних проектів, і тепер завданням українських суддів є практичне застосування рекомендацій, наданих експертами, задля подальшого розвитку. Це стосується, зокрема, використання процесуальних фільтрів, інституту спеціалізації суддів, застосування інформаційних технологій для уніфікації судової практики тощо», – зауважив Штефан Шльойнінг.

Керівник юридично-консульського відділу посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні Йенс Краус-Массе відзначив зростання якості судочинства в Україні, що є, на його переконання, результатом спільної роботи суддів, Національної школи суддів України та Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

«Україна та Латвія мають дружні відносини, зв’язки у туристичній, освітній та економічній сфері і, водночас, не мають мовного бар’єру. Це, безумовно, допомагає у реалізації подібних проектів. Для Латвії дуже важливий успіх України не тільки у впровадженні судової реформи, а і загалом», - запевнив Надзвичайний і Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні Юріс Пойканс.

Начальник відділу міжнародного співробітництва ВС Ліна Губар подякувала експертам Twinning та Представництву ЄС за розуміння, підтримку та довіру, а співробітникам апарату ВС за участь в організації та проведенні чисельних заходів в рамках проекту.

Своїми враженнями від результатів роботи Проекту та баченням подальшої співпраці поділилися також судді Великої Палати Верховного Суду Лариса Рогач та Віталій Уркевич, ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук та національний керівник Проекту «Twinning» Олег Кривенда.

У заході також взяли участь міністр юстиції Латвійської Республіки Яніс Борданс, директор Німецького фонду міжнародного правового співробітництва Штефан Хюльсхьостер, керівник Проекту «Twinning», віце-президент Вищого суду землі в Кельні (ФРН) Крістіан Шмітц-Юстен, молодший керівник Проекту Агріс Баталаускіс, постійний радник проекту, суддя Верховного Суду Латвійської Республіки Яутріте Брієде, а також ключовий експерт Проекту Анна Адамська-Галант.